Slaný kysnutý cibuľový posúch



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

½ kg polohrubá múka * ½ litra mlieka * 1 kvasnice * trocha soli * štipka cukru * cibuľa * koreniny: sézam * kmín * na potretie pred dokončením pečenia: jedno vajíčko rozšľahané so soľou

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mámočky, čestne prisahám, že tento kysnutý posúch zvládne každá z Vás, kysnuté cesto Vás nebude okrem zababraných rúčok nič stáť :-)) Posúch je výborný k hustým jesenným a zimným polievkám - čiže nadišiel jeho čas :-))

1. Do väčšieho hrnčeka si dajte vlažné mlieko, do mlieka čľupnite kocku kvasníc, štipku cukru a štipku soli. Presne všetko, ako vidíte na tejto fotografii číslo 1.
2. Malou lyžičkou poriadne kvasnice rozmiešajte. A teraz treba zrýchliť tempo. Kvások bude očividne rásť, takže si odmyslite odbehnutie na toaletu, a v každom prípade ani neotvárajte dvere, ak niekto zazvoní.
3. Do väčšej misy nasypte pol kila polohrubej múky. Kvások je už zvedavý na okolitý svet okolo hrnčeka, takže makačenko a nachystajte si pol litra vlažného mlieka.
4. Do múky prilejte vlažné mlieko a kuk na kvások!!!
5. Asi po dvoch-troch minútach je kvások kopcom hrnčeka.
6. Vylejte ho teda do múky s mliekom a poriadne jednou rukou vymieste. Cesto je redšie, takže vymiesiť ho dohladka bude úplná hračka aj pre Vášho zákonitého, ktorého Vám pridelil Mestský úrad.
7. Takto vyzerá vymiesené cesto, kvások začína účinkovať. Toto kysnuté cesto robím veľmi rada, pretože sa s ním ľahko pracuje, je redšie ako ostatné, pri ktorých potrebujete svaly ako Rambo, Rocky a nepotrebujete toľko sily, akou disponuje Pištinko Seagal.
8. Cesto prikryte čistou utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť. Bude to trvať 1,5-2 hodinky.
9. Pokiaľ nakysne cesto, vymažte poriadne plech olejom a vysypte ho strúhankou.
10. Ja som si hodinku a pol pospinkala, a vrátila som sa k cestu. Móóóže byť....
11. Cesto vylejte na plech, a budete potrebovať troška oleja, aby sa Vám na ruky nelepilo cesto.
12. Dajte si troška oleja na malý tanierik a omáčajte si v ňom prsty. Cesto ponaťahujte po celom plechu, aby malo všade približne rovnakú výšku.
13. Keď je cesto ponaťahované na celom plechu, nechajte ho ďalej kysnúť. Zatiaľ si nachystajte cibuľu a koreniny. Dávam sézam, kmín a cibuľu. Cibuľu nakrájajte na kolieska a kolieska rozdeľte na jednotlivé obrúčky.
14. Cesto osoľte. Je mi ľúto, ale na tejto fotke nie je vidno soľ :-)))))
15. Pridajte celý alebo drvený kmín.
16. a poriadne posypte sézamovými zrniečkami.
17. Na vrch poukladajte cibuľu a posúch môže putovať do rúry.
18. Piekla som ho asi 40 minút na 180 stupňoch s ventilátorom.
19. Pred dopečením ho potriem rozšľahaným vajíčkom so soľou a vrátim na 5 minút ešte do rúry. A hotovo.
20. Recept zakončím touto dvadsiatou fotkou - podávame k všetkým možným polievkám ako hlavné jedlo. A ďakujem mojim verným "komentátorkám" k mojim receptom - baby, ste úžasné a ďakujem!!! Niekedy nestihnem ani dopísať recept a už si tu nájdem milé komentáre! Posielam veľké ďakujem! A takisto ďakujem mojej mamičke, že ma porodila, ďalej môjmu ockovi, že sa o nás s mamičkou príkladne starali, za výchovu, ktorú mi dali, ďalej ďakujem babke a dedkovi z mamičkinej strany i z ockovej strany, sestričkám za vytrvalú podporu, triednej učiteľke na ZŠ, ktorá ma zaučila do tajov varenia, ďalej ďakujem môjmu manželovi, ktorý všetko zje a vždy ma vychváli do nebies, ďalej ďakujem svokre, že mi vychovala muža, ktorý nepohrdne žiadnym jedlom, všetkým reštauráciám, ktorým som odkukala recepty, svokrovi, švagrovi, kolegyniam, spolužiačkam, kamarátkam, atď atď atď :-))))))))))