Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na palacinky: hladká múka (alebo kombinácia hladká + celozrnná), vajíčka, mlieko (+ trocha perlivej minerálky, asi 1 PL oleja). Na plnenie: špenát čerstvý alebo mrazený listový, 1 tvaroh jemný (vanička), 400 g kyslá smotana 18%, soľ, mleté čierne koreni,e cesnak, cibuľa

POSTUP PŘÍPRAVY

Podľa osvedčeného obľúbeného receptu si upečieme palacinky (slané). Ja robím vždy od oka (cca 2-3 vajíčka, asi 0,5l mlieka, trochu perlivej minerálky, asi lyžica oleja, štipka soli a toľko múky, aby bolo cesto tak akurát. nechám postáť asi pol hodinky a pečiem palacinky). Na plnku si na troche oleja speníme cibuľu, pridáme čerstvý alebo mrazený listový špenát, trošku podlejeme a prikryté dusíme. trvá to len chvíľku. ochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Tvaroh si vymiešame s kyslou smotanou (smotanu budeme potrebovať aj na potretie vrchu palaciniek). Osolíme. Palacinky natrieme tvarohovou plnkou, na ňu dáme udusený špenát a stočíme. Ukladáme do hlbšej zapekacej nádoby vystlanej papierom na pečenie (alebo potretej olejom). Vrch palaciniek potrieme kyslou smotanou a dáme do rúry zapiecť na cca 20min.

Tip: namiesto špenátu môžeme použiť aj medvedí cesnak. Kyslú smotanu odporúčam 18%-nú, ale môžete použiť aj inú. Palacinky môžete naukladať v 1 vrstve alebo vo viacerých, bude to krajšie na reze. Pred krájaním nechajte chvíľu postáť.