syrova polievocka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tato polievka je neuveritelna :)
ved vyskusajte. Ja som ju servirovala v bochnikoch, ktore som si sama upiekla podla mojho druheho manzela Jamieho Olivera ;))))
Pridavam aj jeho recept, ved nie kazda mame od neho vsetky knihy, ze ano? :)
Obrazkovy postup nabuduce :)

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na chlebík som poctivo obkukala od Jamieho.
Cesto je naozaj fantastické a použiteľné nielen na bochníky, ale aj pizzu.
Ja osobne nemám rada pizzu typu čím vyššie cesto, tým lepšie :)
A to majú domáce pizze dosť často.
Takže vyhrňme si rukávy i nohávy :o), pomúčme si ruky a ideme na to:

Základný chlebový recept:
30g kvasníc. Môžu byť aj sušené. Ja som mala práve sušené...
30g medu, alebo cukru
625ml vlažnej vody 1kg hl. múky
30g soli
múka na posypanie

Krok č. 1
V polovici vody rozpustite kvasnice a med

Krok č.2
Na dosku vysypte hromadu múky a soli. V strede urobte jamku - pozor, mne to pretieklo, čize treba ozaj veľku jamku, alebo radšej použite misu- do nej vlejte kvasnice a prstami kruživými pohybmi zapracovávajte s múkou. Až kým múka nevsiakne všetok kvások, potom prilejte zvyšok vody a v vypracujte vláčne cesto.

Krok č.3
Miesenie! Od tohoto závisí aké bude cesto po upečení.
Len vaľkáme, stláčame a prekladáme cesto cez cesto. :) asi 5 min.
Tak sa rozvinie štruktúra cesta.
Ak sa cesto lepí, poprášte si múkou.

Krok č.4
Pomúčte si ruky a cesto vymieste na ovál. Nožom urobte väčšie zárezy, to pomože pekne cestu dýchať. Počkáme kým zdvojnásobí objem. Ja som ho dala na radiator. Stačí však na teplé miesto aj pri sporáku. Trvá to asi 40 minut.

Krok č.5
Keď je cesto dvakrát väčšie, treba z neho vyplieskať vzduch. Takže tapkáme asi minutu po ceste. Teraz ho môžete tvarovat na čo chcete. Potom ho nechajte este chvíľu kysnúť.
Nikam sa teraz neponáhľajte a uvidíte ako sa vám odmení.

Či je chlieb upečený zistíte poklepkaním naň a ak ma dutý zvuk, je ok.
Pečie sa pri 240 stupňoch, stupen plynu 9 kým nie je krasne hnedý.


Syrová polievka

3 bambína, 0,5l smotany na varenie, 2 masoxy- je jedno aký použijete, racsu.

Na 0,2 dcl vody jednu lyžicu rasce necháme zovrieť asi 10 minút povaríme. Potom scedime a vývar si necháme. Pridáme 2 masoxy a varíme.
Keď sa masox rozpustí, pridáme bambína a miešame!
Po roztopení dolejeme celú smotanu.
Povaríme.
Pripravíme si zátrepku 3 pol. lyžice múky s vodou zamiešame do polievky.
Počkáme kým zovrie a odstavíme.
Úplne super sa do toho hodia opražené na kocky nakrajané rohlíky s pridaním masla a vegety.

Brú chuť :)