KOLÁČIK NA KYSLO + malý tip
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 P (poháre) kyslého mlieka, 3P práškový cukor, 2PL (polievkové lyžice) kakaa, 3P múky (že hrubej, ale ja tu v UK mám len jednu), 1KL (kávová lyžička) sódy bikarbóny, 1dl olej, 100g hrozienka a orechy
POSTUP PŘÍPRAVY
tento koláčik nám mamka robievala dosť často keď som bola malá a mlieko sa kupovalo čerstvé a nie trvanlivé. myslím, že vtedy v ČSSR ešte ani neexistovalo.
postup vid obrazky
|
toto potrebujeme
*malý tip: zo staršieho normálneho mlieka (nie z trvanlivého) spravíme kyslé tak, že doň dáme kúsok kôrky z chleba a necháme postáť pol dňa (ja som ho nechala cez noc) vonku z chladničky |
|
do práškového cukru s kakaom zamiešame kyslé mlieko |
|
pridáme múku zo sódou bikarbónou, olej |
|
pridáme kúsky orechov a hrozienka |
|
zmes vlejeme do vymasteného a vysypaného plechu a pečieme cca 150 - 170 stupňov, približne 45 - 60 min |
|
na vychladnutý koláč dáme ešte lekvár a čokoládovú polevu |
|
hotovo a dobrú chuť |