Mandľové alebo orechové mašle s rumovou polevou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na kysnuté cesto: 450g polohrubej múky, kocku droždia(cca 40g) ,250 ml vlažného mlieka, 50g roztopeného masla, 1 žĺtok, 1/2 čajovej lyžičky soli**** na tukové cesto: 100g zmäknutého masla alebo margarínu, 50g polohrubej múky***plnka: 100g mletých mandlí alebo orechov, 50g cukru, 2-3 PL rumu, 1 bielok****poleva: 3 pol. lyžice práškového cukru, cca 2 lyžice rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Samotné cesto je výborné aj na prípravu domácich croissantov, tzv. kysnuté lístkové cesto.
Kuk nižšie:

...z uvedených prísad na kysnuté cesto si vypracujeme kysnuté cesto, mne pomohla DP . A necháme pekne nakysnúť...
...kým kysne, pripravíme si vymiešaním surovín (múky a tuku) tukové cesto....
...tu je kysnuté cesto...
...tu je tukové cesto...
...kysnuté cesto si vyvaľkáme na plát cca 20 x 30 cm... tukové položíme do stredu a rukami roztlačíme na cca 10 x 10 cm...
.... obe užšie strany preložíme cez hranol...
...tu je aj druhá strana, okraje dobre postláčame a opatrne vyvaľkáme na cca 30 x 40 cm...
...asi takto...
cesto preložíme smerom od užšej strany 2 x cez seba, toto je prvý ...
...a toto je druhý.... Takto necháme cesto odpočívať v chlade 15 minút. Potom ho opäť vyvaľkáme na 30 x 40 cm a prekladanie zopakujeme...
...počas prekladania a chladenia si vymiešame zo surovín plnku...
...tu je vychladnuté cesto...
...cesto si vyvaľkáme na 20 x 80-90 cm pás...
...plnkou potrieme spodnú časť cesta a vrchnú cez ňu prehodíme a okraje postláčame...
...takto...
...od kraja si narežeme asi 3-3,5 cm pásiky...
...do stredu každej si ostrým nožom spravíme asi 6 cm zárez...
... a jeden koniec cesta prevlečieme cez otvor...
x
x
...mašle dáme podkysnúť na 20 minút na plech a pečieme pri 200 stupňoch asi 10-15 minút, podľa rúry...
...počas pečenia si vymiešame polevu...
...a upečené, horúce mašle polevou potierame...
..z tejto dávky mi vyšlo asi 19-20 mašličiek, ale plát môžete kľudne vyvaľkať užší a dlhší a mašle spravte menšie, tieto boli dosť veľké...dobrú chuť...