Hubové rizoto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ryža (jasmínová) slepačí alebo zeleninový vývar (bujón) 300g húb (jeden druh, alebo zmes) olivový olej, tymián (čerstvý), petržel (čerstvý), cesnak, cibuľa, korenie, mletá paprika, citrónová šťava, stonkový zeler, 100 ml bieleho vína, kúsok masla, parmazán

POSTUP PŘÍPRAVY

Trochu zložitejšie rizoto - príprava zaberie viac času, lebo musíme všetko pokrájať a nasekať, ale výsledok je super.

Nakrájame ingrediencie - huby na tenko, tymian a petržel zbavíme tvrdých stoniek, cesnak na drobno, vytlačíme pólku citróna, zeler nakrájame na kolieska, cibuľu na drobno, parmazán nastrúhame. A pripravíme vývar, ktorý zovrejeme.
Na horúcu panvicu nalejeme trocha oleja a pridáme trištvrtinu húb a tymián. Tak po minútke - dvoch dusenia pridáme nasekaný cesnak a soľ a ďalej dusíme pár minút. Potom odstavíme, pridáme nakrájaný petržel, mletú papriku, korenie a citrónovú šťavu podľa chuti.
V hrnci rozohrejeme olej a osmahneme cibuľu. Pridáme zeler a dusíme, kým je zelenina makká. Pridáme ryžu a pražíme tak 2-3 minútky. Na opraźenú ryžu prilejeme víno a necháme vsiaknuť. Po vsiaknutí vína do ryže pridáme prvú naberačku vývaru. Ryža nebude plávať - bude navlhčená, aby sa nám nepripekala a zároveň aby sa mala v čom dovariť..
Po vsiaknutí prvej naberačky pridáme do ryže aj hotové huby a pridáme ďaľšiu naberačku vývaru. Takto to robíme až kým ryža nie je hotová - cca 15 min a 4 naberačky... Na koniec pridáme poslednú štvrtinu čerstvých húb a trocha masla, ktoré nám zjemní chuť.
Podávame posypané parmazánom.