zeleninová polievka s výbornými cibuľovo-šunkovými knedličkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

väčšinou robím túto polievku ako čisto mrkvovú, no nemala som dosť mrkvy ( aspoň tri veľké ), tak som urobila všeobecne obľúbenú variáciu "čo chladnička dala"
- takže pre dnešok ľubovoľná mrazená zelenina, dve menšie cibule, olivový olej, aspoň tri rožky z predošlého dňa, mlieko podľa potreby, vegeta bez glutamátu, mčk, trochu strúhaného muškátového orieška, trochu niečoho zeleného - petržlenová vňať, pažítka, žerucha, zelená cibuľka - čo práve máte po ruke, 2 vajíčka, strúhanka na zahustenie podľa potreby, šunka ( cca 100g ), bobkový list, kocka bujónu

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe :-)

najprv si urobíme hmotu na knedličky.
rožky nakrájame na kocky a namočíme ich do mlieka. jednu menšiu cibuľu nakrájame na drobno a dáme popražiť na olivový olej (alebo na trošku masla, kto ako má rád ), ku cibuli pridáme na drobno nakrájanú šunku a ešte chvíľku popražíme, odstavíme a necháme vychladnúť.
zelenú vňať pokrájame na drobno a spolu so šunkovo-cibuľovou zmesou pridáme k navlhnutým rožkom.
dáme ešte 2 vajíčka, okoreníme podľa chuti mčk, vegetou, muškátovým orieškom, dobre to premiešame a podľa potreby zahustíme strúhankou,...
...aby nám vzniklo asi takéto cestíčko. dáme ho na chvíľku do chladu.
potom sa pustíme do polievky. ak robím tú čisto mrkvovú, tak je postup takýto: aspoň tri veľké mrkvy nastrúhame na hrubo a spolu s cibuľkou chvíľu popražíme na olivovom oleji. ak chceme, poprášime múkou ( ja ju nedávam, lebo si myslím, že múky je dosť v knedličkách ) a zalejeme vodou. necháme dôjsť do varu, rozmrvíme bujón ( ja používam bio bez glutamátu ), dosolíme, dokoreníme, pridáme bobkový list a necháme povariť.
ale dnes som urobila polievku z tejto zeleninky - postup je však rovnaký :-)))
kým sa zeleninka varí, my si urobíme malé knedličky. ak cesto príliš lepí, môžme si ruky posypať strúhankou.
knedličky si nahádžeme do polievky a necháme ich uvariť
na tanieri ich ešte dozdobíme niečím čerstvým zeleným, aby sme mali dosť vitamínu C a papáme :-)))))
dobrú chuť :-D