Semiačkové pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200ml mlieka, 42g droždia, 2 PL cukru, 100g margarínu, 500g hladkej múky, 2 KL soli, po 1 polievkovej lyžici rôznych semiačok /ja som dala tekvicové, sézamové, ľanové a slnečnicové/ dajte také aké máte doma, 1 celé vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si kvások - mlieko zohrejeme, pozor aby nebolo horúce!, pridáme droždie a 2 PL cukru, necháme výjsť kvások. Do misy dáme hladkú múku, margarín, soľ, semiačka a pridáme kvások.Vypracujeme troška hutnejšie cesto / ak treba pridáme trocha múky alebo príp. troška mlieka ak je cesto redšie/, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť cca 45 - 60 minút.Potom na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 - 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky.Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie, necháme ešete 15 minút stáť, potom potrieme vyšľahaným vajíčkom so štipkou soli. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C cca 15-18 minút do zlatava. Vďaka semiačkam sú pekne vláčne a výborne chutia :)Pre väčšiu rodinu odporúčam dvojnásobnú dávku!