Domáca knedla bez parného hrnca.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept som okopírovala niekde z netu bol dosť vychválený.Keď vyskúšam pridám aj foto.*********************Vyskúšané,nafotené a fantastické!!!!!!!!!!!!!!!1 kg polohrubej múky soľ 1 kvasnica /nakvasená v 1,5 dc vlažného mlieka a malá lyžička cukru/ Mlieko - vlažné pridávať podľa potreby. /cca 4-5 dc/

POSTUP PŘÍPRAVY

Radšej cesto urobte mierne redšie ako tvrdú guču.
Miesiť rukou, kým sa začne oddelovať od misy a ruky /ja to nedodržiavam vždy, lebo mi už často ide ruka odpadnúť/
Potom nechať nakvasiť asi hodinku +,-, podľa čerstvosti kvasnice.

Dať na šporák vodu do vysokého hrnca asi do polovice. Na hrniec si "namontujte" obyčajnú utierku v jednej, alebo dvoch vrstvách.
Netreba žiadny špeciálny parák. Môžete ju tam prichytiť gumou alebo špagátom. Hrniec musí byť vysoký, aby vám plameň nechytil utierku.

Takže predtým ako vám zovrie voda, oddeľte z cesta kus na jednu knedľu, podľa veľkosti hrnca a nechajte 5 minúť ešte sa nakvasiť. Potom, ten kus cesta položte na utierku namontovanú na hrniec. Prikryte misou/obyčajnou plastovou/, tak aby priemer misy presne priliehal na priemer hrnca, aby neunikala para. Nech je tá misa dosť hlboká, aby knedľa mala miesto napučať. Plameň trocha stiahnite, aby voda v hrnci len mierne vrela. Takto parte knedľu 20 minút. Potom si tam dajte druhú. Z kila múky vám vyjdú asi 4 knedle.

Ingrediencie.Ja som na prvý krát robila s polovičnej dávky.Čiže 300ml mlieka,polku droždia,2čl soli,1čl cukru a 500g polohrubej múky.
Všetky suroviny od tekutých som dala do pekárničky.Pokiaľ sme pekáreň nemali nikdy som nerobila domácu knedlu a ani buchty na pare.Je to naozaj vynikajúci pomocník do kuchyne.
Začiatok miesenia.
Kedže nemám poriadny parák tak som vyskúšala zlepšovák podľa receptu a musím povedať že funguje dokonale.Do polky hrnca dáme vodu a vrch prikrijeme dvojitou utierkou ktorú si prichytíme gumkou alebo špagátom.
Cesto nám krásne vykyslo.Vyberieme a vytvarujeme knedlík.Ja som spravila z tej polovičnej dávky jeden väčší.
Knedlík nechame na doske ešte trochu postáť cca 10 min a presunieme na utierku
a prikryjeme plastovou misou.Necháme pariť 20 minút.
Po 20 minutách odkryjeme preložíme a necháme vychladnúť.
Finito môžme papkať.Niet nad domácu knedlu.