Šošovicová polievka s údeným mäskom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g šošovice, 2-3 zemiaky, 1kg údených kostí s kóóópou mäsa / prípadne údené koleno, rolka / - čo sa Vám podarí zohnať, 1/2 lyžičky soli, 3-4 lístočky bobkového listu, 3 strúčiky cesnaku, ocot podľa potreby a chuti, 1 smotana na varenie + asi 2-3dcl mliekana, zásmažku - 2PL hladkej múky, 3 lyžičky mletej červenej papriky a asi 2PL oleja,

POSTUP PŘÍPRAVY

Umytú šošovicu dáme variť spolu s údenými kosťami - mäsom, pridáme soľ / solíme málo, lebo aj údené je slané, radšej dochutíme po dovarení /, bobkový list, strúčiky cesnaku. Varíme kým šošovica nezmäkne / ak varíte údené koleno, tak začnite variť najprv to a asi po pol hodinke k nemu pridajte ostatné ingrediencie /. Keď je šošovica mäkká, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a povaríme. Po zmäknutí zemiakov si pripravíme zásmažku - klasika na rozpálenom oleji hladkú múku s červenou paprikou, zalejeme smotanou na varenie a nalejeme do hrnca so šošovicou, z ktorého sme si predtým vybrali údené na tanier. Podľa potreby dolejeme ešte trochou mlieka. Za stáleho miešania necháme prevrieť a vypneme. Podľa chuti dochutíme octom a soľou. POZOR! Ocot nedávame do teplej polievky,lebo by zhrčkavela. Môžete ocot trocha zohriať, alebo počkať na vychladnutie polievky. Pred podávaním údené mäso nakrájajte do taniera, alebo už priamo do hrnca. Prajem Vám dobrú chuť!!!!!!!!!