Apple Pie :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto:350g hladkej múky, Lyzička soli, 2 lyžice cukru , 226 gramov masla/ palmarín/hera, 60 ml ľadovej vody – podla potreby aj viac alebo menej, JABLKOVA PLNKA : 8- 10 jablk, 50+50 hnedeho a bieleho cukru,, 1 vanilkový cukor, 2-4 PL Citronova šťava –aby jablká nezhnedli, štipku soli, 1 lyzicka škorice, ¼ lyžičky muškatoveho orieška nastrúhaného, Muka/zlatý klas – ja som dala asi polku balíka Zlatého klasu, Plátky Masla na jabĺčka, Vajíčko na potretie, Cukor na krustu

POSTUP PŘÍPRAVY

!! CESTO MUSI BYT POCAS CELEJ PRIPRAVY STUDENE !! Toto je recept asi zo 4 receptov, ktoré som našla na internete a prispôsobila som si ich podla seba :) Zmiešame všetko, čo treba na cesto, okrem vody. Keď sa vypracuje, vylejeme k cestu ľadovú vodu a dobre premiešame. Podla potreby sa prisype múka alebo doleje ešte ľadová voda. Cesto necháme odpočívať v chladničke tak polhodinku. Zatiaľ si pripravíme jablčka. Ošúpeme a nakrájame na hrubšie plátky alebo kocky ( nemožu byť tenké aby z toho nebolo pyré ). Zmiešame so všetkými ingredienciami ( okrem masla) a neháme odstáť ( jablčka pustia šťavu, tá sa ale nevylieva, zmieša sa so zlatým klasom :) ). Vyberieme vychladnuté cesto, rozdelíme na 2 polovičky,jednu schováme zas do chladnicky a tu druhú vyvaľkáme. Vymažeme formu trochou masla. Pekne uložíme cesto, poprepichuje sa vidličkou. Predtým , ako sa tam dajú jablčka, som ešte cesto posypala strúhankou, aby cesto dole nebolo moc mokré. Do jablcok prisypeme zlatý klas, ja som dala asi polku, tak by očko, ale nie veľa lebo potom to bude moc stuhnuté, a vysypeme na plech(trošku ich potlačime na seba nech je tam minimum vzduchu). Nakrájame si plátky masla a položíme na jablká. Vyvaľkáme druhú polovičku cesta a prikryjeme jablká. Kraje zatočíme dovnútra. Cesto opäť poprepichujeme vidličkou a urobíme v strede také plus alebo čo, hocijaký znak. Cesto potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Toho cukru kolko chcete, čím viac, tým to bude lepsie vyzerať( urobí sa taká super krustička ako na sladkom pečive z Tesca atd..). Koláč dame ešte na chvílu do chladničký nech stuhne( lepšie sa bude piecť). Pečieme prvých 15 minút na 210°C. Potom stíšime na 175°C a pečieme ešte 45-60 minút do zlatohneda. Kedže jablká maju tendenciu pustiť šťavu , tak som dala pod okrúhly plech aj plech s papierom na pečenie, aby sa mi nezašpinila rúra od štavy. A výsledok ej na obrázku, dobrú chuť :)