Hustá paradajková s pestom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

väčší paradajkový pretlak (kupujem ten v Lidl v červenej plechovke) + soľ + kryštálový cukor + svieže paradajky + pasírované paradajky (kupujem tie v modrej krabice v Lidl) + pesto (po všetkých odskúšaných som verná tomu v malom poháriku v Lidl) + bobkový list + olivový olej + mleté čierne korenie + oregano + bazalka + múka + tvrdý syr + na ozdobu môže byť kyslá smotana a petržlenová vňať

POSTUP PŘÍPRAVY

- na olivovom oleji opražíme múku a urobíme svetlejšiu zápražku
- keď je múka mierne ružová, prilejeme vodu
- osolíme, okoreníme, ocukríme, vhodíme bobkový list a necháme zovrieť
- povaríme 10 minút
- paradajky obaríme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na kocky
- dáme variť do ochutenej vody a varíme aspoň hodinu
- vlejeme pasírované paradajky a pretlak
- posypeme oregánom a bazalkou a pridáme asi 2 ČL pesta
- vyberieme bobkové listy a ponorným mixérom rozmixujeme


Najčastejšie podávame u nás doma posypané strúhaným syrom (milujeme, keď sa tak poriadne "ťahá" :) a robíme to tak, že do misky dáme trochu polievky vriacej podotýkam, do toho syr nastuhaný nadvojako - aj na najmenšom aj na slzičkovom strúhadle: z toho v)čšieho sa urobia také krásne mäkké horúce syrové guličky, a opäť zalejeme polievkou a poriadne premiešame lyžicou), alebo kôpkou kyslej smotany a posypané vňaťkou, príp. dávame aj cestovinky (používame do paradajkovej písmenká alebo maličké mašličky) alebo závarku hrášok či krutónky