Vianočná kapustnica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1x kyslá kvasená kapusta + 0,5l kapustová voda (predávajú v Bille aj v tesco v pol litrových fľaškách a dáva to kapustnici úúúúžasnú kyslú chuť) + 6x sušené slivky + 1x malý paradajkový pretlak + 1x jablko + fliačky + kyslá smotana + 5x cesnak + sladká mletá paprika + mletá rasca + soľ + 4x zeleninový bujón + 4x bobkový list + olej + polovica cibule + 2x klobása (výborná a osvedčená do kapustnice - t.j. dostatočne ale nie príliš masná a primerane korenistá je eliášova klobása, majú ju v Bille) + 200g bravčové mäso (najlepšia je zmes na guláš, čo majú naporcovanú na táckach v Bille) + 2 hrubé plátky údeného mäska (krkovička, stehno...) + soľ + mleté čierne korenie + štipľavá červená paprika + hrsť sušených húb + mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto vianočnú kapustnicu podľa starého rodinného receptu nerobievame iba na Vianoce, pretože na to je až príliš dobručká :) robíme ju často, možno aj viac ako raz za mesiac. A zjeme jej za víkend celý veľký hrniec. Niekedy pridávame aj bielu fazuľku, inokedy zemiaky.


POSTUP:

- na rozpálenom oleji opražíme polovicu cibule nakrájanej na maličké kocky
- keď zosklovatie, pridhodíme jednu klobásu, nakrájanú na hrubšie kolieska a necháme popražiť
- druhú klobásu prekrojíme na polovicu a hodíme do hrnca
- vhodíme mäso nakrájané na kocky a opražíme, aby sa zatiahlo do biela
- pridáme sladkú mletú papriku a rascu
- pridáme nakrájanú kapustu a podusíme 10 minút
- prilejeme vodu, jabĺčko rozkrojené na polovicu, slivky, bobkové listy, strúčky cesnaku prekrojené na polovicu a sušené huby
- údené mäsko nakrájame na kocky a vsypeme do polievky
- vlejeme celý pretlak a asi 3 dl kapustovej vody
- osolíme, okoreníme, vložíme bujóny a zakryjeme
- varíme s občasným dolievaním vody aspoň 1 a pol hodiny
- finálne dochutíme (soľ, štipľavá paprika, kapustová voda)
- podávame s kyslou smotanaou na vrchu a s fliačkami pod polievkou

Keď dovaríte, vyberte z polievky jablko, slivky a ak sa dá, aj cesnak. Taktiež odporúčam variť deň pred servírovaním, úplne inak sa rozložia a premiešajú chute, nepodávajte čerstvo uvarené, lebo sa bude zdať nedochutená.