Hovadzie maso s mrkvou a žemľovou knedľou - pečeňová a žlčníková diéta (bez tuku a bez žĺtka)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hovadzie chudé zadné 500 g (uvarené z polievky), na dusenú mrkvu: 2 veľké mrkvy, 1 PL hladkej múky, 1/4 malej cibule, soľ, na knedľu: 1 starší vodový rožok, 200 ml nízkotučného mlieka, 200 g hrubej múky, 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva, 2 bielky, soľ, maslo na vymastenie, šálky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vhodné pri diéte bez tukov (povolené minimum masla resp. oleja pridať do hotového pokrmu a nevariť) a bez žĺtka (bielok sa neobmedzuje).
Hovadzie maso si uvarím vopred, pridám zeleninu, soľ a mám zároveň polievku.
Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky alebo postrúhame na hrubom strúhadle, vložime do suchého hrnca a opražíme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a poprášime lyžicou múky. Ešte chvíľu opražíme a keď sa začne múka lepiť na hrniec zalejeme vodou, tak aby bola mrkva ponorená. Osolíme, prikryjeme a dusíme do makka.
Suchý rožok si pokrájame na malé kocky a dáme do misky s mliekom, múkou a práškom do pečiva a spracujeme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k cestu. Šálky vymastíme kúskom masla naplníme do 3/4 cestom, vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme prikryté cca 30-35 minút. Po uvarení vyklopíme.