Ako na klasické bryndzové pirohy?



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: *1kg. hladkej múky *soľ *vlažná voda *uvarený zemiak (alebo hrsť bryndzovej plnky)
Plnka: *uvarené a potlačené zemiaky *bryndza *pažítka

POSTUP PŘÍPRAVY

Klasické spišské zemiakovo-bryndzové pirohy určite poznáte. Tu je len návod, ako sa dajú pripraviť a vykrajávať.
Takto ich robieva moja mamka. Je to veľmi rýchly spôsob. Pirôžky sú také chutné-guľatučké.
Vyskúšajte!

rozvaľkáme si cesto
Cesta podľa receptu bude dosť. Do múky dávajte toľko vody, aby malo takú pevnú konzistenciu. Nemieste príliš dlho, lebo bude gumené!
Z cesta odoberajte vždy len časť, ktorú rozvaľkáte. Cesto posoľte, aby sa lepšie spojilo!
z plnky urobte valček (ruky budú poriadne špinavé, ale nevadí, veď ste si ich umyli)
z valčeka odoberajte guličku vo veľkosti vlašského orecha a rozložte po okraji cesta
cesto preložte cez guličky z plnky
pritlačte okraje
pomocou malého pohárika vykrajujte pirožky
a ďalší.....
...a vštko. Ostrambané konce orežte a opakujte....
Hotové ukladajte na múkou vysypaný plech, tácku. My to takto s plechom strčíme rovno do mrazáku. Keď sú už tuhé na kosť, poprekladáme ich do mikroténových sáčkov a späť do mrazáku. A chutná večera je ako polotovar v mrazničke. Stačí pred použitím ústami hodiť na 15 min. do osolenej vriacej vody, vybrať na tanierik a poliať roztopeným maslom, či škvaročkami....