Veľkonočný pečený syrek - ako ho robí babka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g bravčové mäsa z pliecka * 10 vajec * 4 žemle * pol kocky droždia * mlieko * hladká múka * olej * strúhanka

POSTUP PŘÍPRAVY

1. deň: Nakrájame si žemle a rozšľaháme vajíčka. Vajíčka zmiešame s nakrájanými žemľami a necháme odstáť do ďalšieho dňa. Tiež si uvaríme mäso a necháme ho vychladnúť.
2. deň: Mäso zomelieme. Pridáme ho k rozmočeným žemliam s vajíčkami, ochutíme soľou a korením. Pridáme kvások, ktorý si pripravíme z mlieka, hladkej múky a droždia. Poriadne premiešame a dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáče. Povrch uhladíme a potrieme olejom a jemne posypeme strúhankou. Upečieme.

žemle nakrájame
vajíčka rozšľaháme
k vajíčkam pridáme nakrájané žemle a necháme moknúť do ďalšieho dňa
v ten deň ešte môžeme dať uvariť mäso a necháme ho vychladnúť
zomelieme ho
na druhý deň k vajíčkam a žemliam pridáme pomleté mäso, ochutíme soľou a korením
z mlieka, hladkej múky a droždia si pripravíme kvások
premiešame... a pridáme kvások
dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča.. povrch uhladíme a potrieme olejom a posypeme jemne strúhankou
upečieme
na tanieri pri servírovaní
tento rok som pridala aj mletú údenú krkovičku
dala som do jenskej misy
a do menšej zapekacej misy
upečené