Hruškové čatní s korintkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Množstvo uvádzané približne na 2 sterilizované nádoby s obsahom 250 ml: 500 g hrušiek, 300 g nahrubo nakrájanej cibule, 100 g korintiek alebo iných hrozienok, 200 g hnedého cukru, 1 lyžička strúhaného zázvoru, 0, 3 l jablčného octu, 2 citróny, 1 červená pálivá paprička (aj viac, podľa chuti).

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Hrušky olúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na väčšie kúsky, resp hrubšie plátky. Vložíme ich do hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, umytými korintkami, cukrom a nastrúhaným zázvorom. Pridáme ocot, citrónovú šťavu, čili a privedieme k varu.
2. Zmiernime oheň, necháme prebublávať aspoň hodinu, kým hrušky a cibuľa zmäknú a čatní zhustne.
3. Horúce naplníme do sterilizovaných pohárov a uzavrieme.
4. Oficiálne vydrží asi tri mesiace, ale pokiaľ sa udržiava v chlade, teda v špajzi, zvládne to v pohode aj dva roky, to môžem potvrdiť.
5. Podáva sa ku grilovanému mäsu, k pečenému mäsu, ako súčasť sendviča napr. s morčacím mäsom, ku klobásam...