Bravčový guláš s príchuťou diviny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

My s manželom sme úplne zbláznení do gulášov akéhokoľvek druhu a typu, sme gulášoví maniaci :) ktorí sú ochotní variť a jesť guláš kedykoľvek. Pri varení gulášu veľakrát improvizujem, nahrádzam, zamieňam a dopĺňam suroviny, ale mám aj svoj osvedčený guláš, ktorý je vždy mňamky a ktorý varím pre návštevy :) Ingrediencie na cca. 4 litrový hrniec: 1x balíček bravčového mäsa na guláš (ja som veľmi spokojná s mäskom, ktoré majú chladené v Bille, stojí balíček asi 2,2 eura) 1 PL horčica 1x väčší paradajkový pretlak 2 dl pivo 2 dl červené víno 1x zelená paprika 1x väčšia paradajka 4 strúčiky cesnaku 3x cibuľa 2 ČL majoránka 2 ČL mleté čierne korenie 1 ČL ríbezľový alebo brusnicový džem 1 ČL štipľavá mletá paprika 2 ČL sladká mletá paprika 1 ČL mletá rasca 4 PL gulášové korenie 6x borievky 1 ČL biele mleté korenie zeleninový bujón soľ múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuľu si nakrájame nadrobno a na rozpálenom oleji ju opražíme dozlatova. Zalejeme vodou (aby bola zaliata vodou tak 1 cm nad), zakryjeme a dusíme aspoň 20 minút (pokojne, ak neponáhľate, pri neustálom podlievaní a miešaní duste aj 45 minút pri dusení sa totiž vytvára ten sprájny glivajz, ktorý dáva gulášu tú krásnu vôňu, chuť a farbu).
Po 20 minútach pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a papriku a vhodíme do cibule, podleje a dusíme ďaľších 10 minút.
Mäsko nakrájame tak, ako máme radi, niekto má rád veľké kusy, takže ten ho môže rovno z obalu len umyť a vhodiť do hrnca, kto má rá menšie kúsky, tak nakrája. Podusíme zaliate vodou a zakryté 10 minút, aby mäso celé pekne zbelelo a zatiahlo sa.
Po 10 minútach vložíme nasekaný cesnak, vlejeme pretlak, horčicu, víno, pivo (nezľaknite sa, pivo vám po naliatí do hrna zapení). Vsypeme všetko korenie, vhodíme 4 bujónové kocky a celé posolíme. Zalejeme vodou a hodinu varíme.
Po hodine vsypeme na kocky (najlepšie také väčšie, aby to bolo také pravé gulášové) nakrájané zemiaky a varíme ďaľšiu pol hodinu. Potom skontrolujeme, či už sú zemiaky mäkké. Ak áno, pár ich roztlačíme o steny hrnca (tak asi 6 kusov), pekne to ochutí a aj zahustí polievočku. Dochutíme podľa potreby, tiež dosolíme, doštipľavíme, môžme pridať z horčice, vína alebo piva, ako sa vám žiada.
Na konci si do misky dáme 1 dl vody, v tom rozšľaháme 2 PL múky (úplne je jedno akej, používam takú, aká mi príde pod ruku), dáme si pozor na hrčky múky, aby bola voda s múkou úplne hladučká a pomaly vlejeme do vriacej polievky. Zamiešame a ja ešte zvyknem opäť naliať deci vody do misky, nasypať múku, opäť akúkoľvek, vymiešať husté cestíčko, ale také, aby sa trošku lialo a nahádžem rovno do gulášiku pár haluštičiek maličkých. Odstaviť a hotovo. Skúste servírovať horúce na taniery a na vrch gulášu hoďte pár koliesok cibule, uvidíte, aká je to pochúťka.

Ingrediencie na cca. 4 litrový hrniec: 1x balíček bravčového mäsa na guláš (ja som veľmi spokojná s mäskom, ktoré majú chladené v Bille, stojí balíček asi 2,2 eura) 1 PL horčica 1x väčší paradajkový pretlak 2 dl pivo 2 dl červené víno 1x zelená paprika 1x väčšia paradajka 4 strúčiky cesnaku 3x cibuľa 2 ČL majoránka 2 ČL mleté čierne korenie 1 ČL ríbezľový alebo brusnicový džem 1 ČL štipľavá mletá paprika 2 ČL sladká mletá paprika 1 ČL mletá rasca 4 PL gulášové korenie 6x borievky 1 ČL biele mleté korenie zeleninový bujón soľ múka
Cibuľu si nakrájame nadrobno a na rozpálenom oleji ju opražíme dozlatova. Zalejeme vodou (aby bola zaliata vodou tak 1 cm nad), zakryjeme a dusíme aspoň 20 minút (pokojne, ak neponáhľate, pri neustálom podlievaní a miešaní duste aj 45 minút pri dusení sa totiž vytvára ten sprájny glivajz, ktorý dáva gulášu tú krásnu vôňu, chuť a farbu).\r\nPo 20 minútach pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a papriku a vhodíme do cibule, podleje a dusíme ďaľších 10 minút.
Mäsko nakrájame tak, ako máme radi, niekto má rád veľké kusy, takže ten ho môže rovno z obalu len umyť a vhodiť do hrnca, kto má rá menšie kúsky, tak nakrája. Podusíme zaliate vodou a zakryté 10 minút, aby mäso celé pekne zbelelo a zatiahlo sa.
Po 10 minútach vložíme nasekaný cesnak, vlejeme pretlak, horčicu, víno, pivo (nezľaknite sa, pivo vám po naliatí do hrna zapení). Vsypeme všetko korenie, vhodíme 4 bujónové kocky a celé posolíme. Zalejeme vodou a hodinu varíme. Po hodine vsypeme na kocky (najlepšie také väčšie, aby to bolo také pravé gulášové) nakrájané zemiaky a varíme ďaľšiu pol hodinu. Potom skontrolujeme, či už sú zemiaky mäkké. Ak áno, pár ich roztlačíme o steny hrnca (tak asi 6 kusov), pekne to ochutí a aj zahustí polievočku. Dochutíme podľa potreby, tiež dosolíme, doštipľavíme, môžme pridať z horčice, vína alebo piva, ako sa vám žiada. Na konci si do misky dáme 1 dl vody, v tom rozšľaháme 2 PL múky (úplne je jedno akej, používam takú, aká mi príde pod ruku), dáme si pozor na hrčky múky, aby bola voda s múkou úplne hladučká a pomaly vlejeme do vriacej polievky. Zamiešame a ja ešte zvyknem opäť naliať deci vody do misky, nasypať múku, opäť akúkoľvek, vymiešať husté cestíčko, ale také, aby sa trošku lialo a nahádžem rovno do gulášiku pár haluštičiek maličkých. Odstaviť a hotovo. Skúste servírovať horúce na tanieri a na vrch gulášu hoďte pár koliesok vychladenej cibule, uvidíte, aká je to pochúťka.