Domáci chlieb, nenechajte sa znechutiť obrázkom :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky 3 polievkové lyžice soli 3 kávové lyžičky octu 3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke 1 kocka droždia 6 dcl vody rasca podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Na domáci chlebík si vyhraďte aspoň 2 hodiny času. Niežeby bol postup pracný, no treba nechať cesto poriadne vykysnúť.
Ja robievam chlieb z plnej dávky a potom ho rozdávam po rodine ,o) Najviac nám chutí čerstvý, neviem prečo, ale varianta vytiahnutá z mrazničky sa nám neosvedčila.

Tu máme suroviny na domáci chlebík pekne pokope.
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme, prípadne postrúhame, ja som lenivá, takže pretláčam vidličkou :-)
Pridáme ostatné suroviny a spracujeme cesto, poprekladáme ho (ako lístkové cesto) a necháme 30min prikryté postáť.
Takto vyzerá spracované cesto.
Odpočinuté cesto opäť poprekladáme a necháme znova postáť 30min.
Potom opäť poprekladáme, uložíme na vymastený a múkou vysypaný menší pekáč a necháme ešte 30min podkysnúť (sľubujem, že naposledy). Vrch cesta potrieme vodou a pečieme v rúre pri teplote 170-180 stupňov podľa potreby či typu rúry, ja nechávam cca 30min.
Po upečení chlieb vyberieme :-) Ak sa nám zdá na povrchu tvrdý ako skala - máme pravdu - nezľakneme sa ako ja po prvýkrát, ale potrieme kôrku vodou a necháme vychladnúť. Kôrka krásne zmäkne, chlebík rozvoniava, je krásne nakysnutý a chutný, okolie nás chváli, aké sme šikovné a to máme radi, preto chlebík budeme piekavať častejšie :-) A možno nie...
OK, priznávam, že táto moja varianta nie je veľmi estetická, ale tie, čo majú doma formu na pečenie chleba, majú po probléme. Už som nezvládla odfotiť chlebík prekrojený, čo je škoda, posnažím sa foto doložiť.