Pascha starej mamy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 1kg polohrubej múky, 200g kryštálového cukru, 1 droždie, 1 liter mlieka (ja dávam od oka), 1 vanilkový cukor, pol balíčka hrozienok (nemusia byť), dobrá štipka soli, 2 žĺtka, 1 dl oleja

Plnka: 250g tvarohu, 200g kryštálového cukru, pol bal. hrozienok namočených v rume, pol kocky droždia, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, 200g polohrubej múky, 4dl mlieka (ak je tvaroh hustý, ale ak je tvarohu viac, tak stačí menej mlieka), 1 dl oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento "koláčik" k šunke nám tradične každý rok pečie naša babka.

Do misy nasypeme trochu múky, cukru, teplého mlieka a rozmrvíme droždie. Vznikne nám malá troška cesta, ktorú necháme postáť,aby nám kvások "vybehol".
... medzitým si v druhej mise pripravíme tvaroh s cukrom, hrozienkami namočenými v rume, van. cukrom, žĺtkami, mliekom, múkou, olejom a samozrejme droždím. Vymiesime cesto (nesmie byť veľmi riedke) a necháme na teplom mieste kysnúť.
...tu je tvarohové cesto pripravené na kysnutie...

...kvások v prvej mise nám už vyrástol, tak môžeme pripraviť z ostatných surovín cesto, ktoré necháme tiež vykysnúť.
... nakysnuté cesto...
...takto nám narástla tvarohová plnka...
... odoberieme si malý bochník cesta, ktorý rukou roztlačíme a lyžicou naň naukladáme plnku. Zvinieme, upravíme, aby tvaroh nevytŕčal...
... môžeme otočiť spájanou stranou na pomúčenú dosku, aby sa spoj prekryl...
...pripravené, naplnené cesto vložíme do olejom vymastenej formy. My používame formu na srnčí chrbát, pascha sa potom lepšie krája. POZOR: do formy vkladáme spájanou časťou nahor, pomastíme, popicháme vidličkou a dáme pomaly piecť do vyhriatej rúry. Keď je cesto zvrchu upečené, vyklopíme ho z formy na plech, znova potrieme olejom a dáme ešte upiecť z tej strany, kde sú "rebrá"
...upečené znova potrieme olejom a necháme vychladnúť.
Z tohto rozpisu nám vyšlo 5 takýchto kúskov, na fotke sú len 4, lebo ten posledný sa ešte piekol.