Narodeninová mramorová s výbornou ananásovou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 8 vajec, 400 g pr. cukru, 380 g polohr. + hl. múky, 6 lyžíc vody, 1 pr. do pečiva, 1 lyžica kakaa Plnka: 250 g masla, 2 žĺtka, 1 konzerva ananásu, 200 g pr. cukru, šťava z 1 citróna, 1 lyžica hl. múky (+ 1 sáčok 100 g bielej čokoládovej polevy Carla) + 2,5 dl pohár ríbezľového lekváru Poťah a zdobenie: WI

POSTUP PŘÍPRAVY

Torta pre manžela k narodeninám. Vážila 3,5 kg.
Postup pri obrázkoch :-)

Upečieme mramorový korpus: vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme postupne žĺtka, vodu a múku s PDP. Cesto rozdelíme na polovice, do jednej časti pridáme kakao a striedavo nalejeme do väčšej tortovej formy vymazanej a vysypanej múkou. Pečieme pri teplote 175 - 180 st. (el. rúra) cca 50 min. Po vychladnutí vyberieme z formy a rozrežeme pozdĺžne na 3 časti.
Postupne natrieme jednotlivé diely lekvárom, dáme plnku a navrstvíme.
Plnka: Do 1/2 dl šťavy z kompótu zamiešame 60 g cukru, žĺtka a múku. Uvaríme hladký krém. Maslo, 140 g cukru a citrónovú šťavu vymiešame do penista (pridala som ešte 1/2 Hery, aby bolo plnky dosť aj na potretie). Pridáme vychladnutú ananásovú kašu a nadrobno zmixovaný ananás. Ja som ešte pridala roztopenú bielu polevu a plnka bola fantastická.
Tortu dáme do chladničky, necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť a potom celú potrieme maslovou plnkou (ja som si odložila z plnky predtým, než som do nej pridala ananás). Necháme (najlepšie do druhého dňa) dobre stuhnúť, potiahneme a ozdobíme.
No a takto vyzerala v priereze. Cesto bolo dostatočne šťavnaté a tak ho nebolo treba vôbec ničím kropiť a plnka bola lahodná, kyslastá a aj keď jej je na pohľad dosť veľa, vôbec nebola príkra. Mňam.
xxx
xxx