BABIČKIN Bebekovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na dva záviny: 1/2 kg polohrubej múky, 4dc mlieka /vlažného/, troška soli /1/2 kávovej lyžičky/, 2 PL cukru, 20g droždia /ja používam sušené takže podľa toho ako sa píše na sáčku - jeden sáčok by mal byť ok/ plnka: celý BB puding (250g praskoveho pudingu), 4dcl kryštál cukor - 300 g... a potom olej na pomastenie závinu a pokvapkanie plnky a múka na pomúčenie dosky a plechu a vajíčko na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

tento recept je od mojej babičky, keď sme k starým rodičom chodili na návštevu ako malé deti, často ho robievala a nevedela som sa ho dojesť. vždy robievala viac, aby nám aj zabalila domov..

vypracujem cesto "štikaním" : droždie rozpustím v mlieku, nechám vykysnúť
pomúčim pracovnú dosku, vykysnuté cesto rozdelím na dva bochníky a každý vyvaľkám na obdĺžnik.
ten pomastím olejom, posypem plnkou /tú si tiež rozdelím na 2 polovice - na každý závin jednu polku/, pokvapkám olejom a cesto stočím na závin. Položím na vymastený a pomúčený plech, potriem vajíčkom, popichám a pečiem okolo 45 min, v stredne vyhriatej rúre /150 stupňov okolo/

potrebné suroviny - chýba mi tam ešte vajíčko. to som nemala, tak som závin pred pečením pomastila olejom a potom som kdesi čítala, že ak nie je vajce, treba potrieť smotanou alebo osladeným mliekom, tak som dodatočne spravila aj to hehe
vypracujem cesto
už vykysnuté
rozvaľkané, pomastené, posypané plnkou, pokvapkané olejom okraje zahneme a zvinieme
zvinuté a pripravené piecť /zabudla som plech pomúčiť ech/, podotykam ze treba pomastit vajickom a popichat ihlicou
upečené
treba nechať vychladnúť a až potom nakrájať, keď bude plnka vychladená a tuhá, ináč sa bude zle krájať a plnka bude vytekať
záviny zvyknú rýchlo schnúť, takže obalím do papiera na pečenie alebo potravinovej fólie a uložím na suché chladné miesto. dobrú chuť