Veľkonočný mazenec

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

• 1 kocku droždia 42 g
• 500 g polohrubej múky
• 120 g krupicového cukru
• 3 žĺtky
• 150 g masla
• 300 ml mlieka
• 50 g hrozienok
• 50 g mandlí
• soľ
• kôru z 1 citróna
• 1/2 ČL drveného anízu
• 50 ml rumu
• 1 vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme v priebehu asi 5 minút vykysnúť kvások.
2. Dopenista vyšľaháme základ z masla, žĺtkov a cukru. Do misy vsypeme preosiatu múku, zmiešame so soľou, citrónovou kôrou a drveným anízom. Pridáme kvások, pripravený trený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé cesto.
3. Primiešame sparené hrozienka (vsypeme ich do vriaceho rumu a necháme napučať), sparené olúpané mandle (vsypeme do horúcej vody a scedíme) a cesto ešte raz prepracujeme a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vypracujeme hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymastený plech a necháme pol hodiny v teple kysnúť.
5. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, v strede nakrojíme krížik, posypeme plátkami mandlí a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 35 až 40 minút.