Hovädzí guláš od Zdenity



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hovädzie mäso (500-600 g), 4-5 cibúľ, paradajkový pretlak (malá konzerva), masox (1 kocka), bobkový list, cesnak, mletá červená paprika, celé čierne korenie, chilli papričky, soľ.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám od svojej bývalej kolegynky, Zdenky. Je výýýýýborný.

Na oleji si opražíme cibuľu do sklovita. Treba jej fakt dosť, ja som dala 4 veľké. Keďže som doma práve nemala bielu cibuľu, šupla som tam červenú. Je to vlastne úplne jedno, akú cibuľu použijete, pretože v jedle sa aj tak úplne rozvarí.
Keď je cibuľa mäkká, pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso, necháme "zatiahnuť". Potom pridáme 2 ČL mletej červenej papriky a podlejeme trochou vody, aby sa paprika nespálila. Po chvíli pridáme 2-3 bobkové listy, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, pár guličiek čierneho korenia a ja ešte dávam kocku masoxu (plus trocha vody podľa potreby) a dusíme pod pokrievkou hodinku, aj viac, pokiaľ nie je mäso skoro mäkké, občas premiešame, prípadne podlejeme vodou . Viem, že názory na ochucovadá typu masox sú rôzne, preto je na vás, či ho použijete. V opačnom prípade však budete musieť viac soliť a navyše, podľa mňa, bude na celkovej chuti jedla niečo chýbať.
Keď už bude mäsko skoro mäkké (u mňa tobolo asi po 1,5 hodine), pridáme paradajkový pretlak. Ja som použila asi 3/4 tejto malej plechovky. Dusíme až do úplného zmäknutia mäsa.
Po odstavení z platne dochutíme pretlačeným cesnakom, chilli (ak máte radi pikantné) a prípadne soľou.
Podávame s čerstvým pečivom.