Plnená kapusta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg mletého bravč. mäsa, 1/2 kg. mletého hov. mäsa, 1 hlávka kapusty, 1 hrnček guľatej ryže, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 paradajkový pretlak, 1 vajce, 1 masox, soľ, vegeta, čierne mleté korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Celú hlávku kapusty dám variť do horúcej, mierne osolenej vody. Postupne z hlávky odoberám jednotlivé listy, a to tak, že ich odrežem pri hlúbiku a tak sa už samé ľahko oddelia od hlávky. Jednotlivé kaputné listy odoberám vtedy, keď sú už do polovice mäkké. Nesmú byť úplne rozvarené, ale ani také tvrdé, aby sa nedali rolovať. Samotné odoberanie obvarených listov ide pomerne rýchlo. Tak ako ich odoberám, ukladám ich na seba na osobitný tanier.

Tu sú odobraté listy kapusty.
Z každého listu odrežem tú hrubú "žilu" a od tohto kraja začínam plniť mäsovou zmesou, ktorú pripravím zmiešaním všetkých surovín s tým, že ryžu nevarím, len sparím horúcou vodou a cibuľu do sklovita orestujem na troške oleja. Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti. Do listu teda vložím k okraju mäsko a raz zaviniem.
Keď raz zaviniem, prehnem celý jeden koniec listu dovnútra, tak, ako to vidíte na obrázku. Potom zviniem do konca a na druhom konci pretŕčajúce listy vopchám dovnútra. List môžete baliť aj tak, že po prvom zvinutí prehnete dovnútra oba pretŕčajúce konce a už len zviniete dokonca. Ja to mám "nacvičené" tak, ako som napísala.
Takto vopchám voľný druhý koniec kapustného listu dovnútra...
Tu sú zabalené všetky listy. To, čo mi ostane z hlávky kapusty, to pokrájam na drobné prúžky, resp. kocočky.
Vymastený pekáč potom vyložím pokrájanou drobnou kapustou. Tú posolím, ovegetím a dám aj trošku mletej rasce.
Na pokrájanú drobnú kapustu naukladám tesne vedľa seba závitky. Ak ich máte viac, môžete ich uložiť na seba.
Potom asi v 1,3 l vody uvarím masox a do tohto dám celý paradajkový pretlak. Ja dávam Tesco v sklíčku, ten mi najviac chutí a spraví výbornú chuť.
Týmto horúcim paradajkovým bujónom zalejem kapustu v pekáči. Kapusta by mala byť v pekáči zaliata tak do 3/4.
Pekáč s kapustičkami dôkladne prikryjem alobalom. Dala som dva pásy a poriadne utesním pri okrajoch. Dusím v rúre najmenej 2,5 hodiny pri 180 stupňoch. Či je mäsko mäkké, vyskúšam pichnutím do kapusty ostrým nožom. Keď je mäkké (ja mám radšej také tvrdšie ako rozvarené), odstránim alobal a ešte chvíľu (asi 10 minút) nechám zapiecť. Máme radi, keď je list trošku ako keby upečený.
Tu sú hotové, už aj zapečené kapustičky. Podávam len s chlebíkom, kto chce, môže si pridať kôpku kyslej smotany. Odporúčam variť takto v pekáči, z hrnca je to úplne iná chuť. Mám to odskúšané. Dúfam, že bude chutiť, je to naše tradičné rodinné jedlo. Dobrú chuť.