Kamjunske pirohy (zemiakovo-bryndzové) vyprážané******



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Plnka: *hrniec uvarených zemiakov *1kocka brynzde *pažítka podľa chuti *soľ/Cesto: *hrniec očistených zemiakov *hladká múka (1 lyžica) *soľ *mleté čierne korenie * 2 vajíčka/Spražené maslo na poliatie. Olej na vyprážanie. Mikroténový sáčok na robenie pirohov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento fantastický receptík pochádza z Kamienky pri Starej Ľubovni. Robievala ho moja stará mama. Od nej ho vie moja mamka a teraz ja... Pôvodne sa robil na kapustnom liste a plnil sa aj dusenou kapustou.
Príprava je veľmi pracná, ale stojí za to. Upozorňujem, že konzumovať sa musia horúce...vtedy sú chrumkavé.

Pečie moja mamka, naša babička.... :) Inak "profesorka" na Hotelovej akadémii v Prešove, kde učí Teóriu prípravy pokrmov....

Deň dopredu si uvaríme hrniec zemiačkov a ešte horúce potlačíme...aby neboli hrudky. Do studenej kaše dáme kocku bryndze, posekanú pažítku a soľ podľa chuti. Dobre premiešame. Plnka je hotová.
Cesto
Očistené zemiaky nakrájame na kocky.
Rozmixujeme (bez vodičky...tej čo možno najmenej)alebo nastrúhame ako na placky.
Vylejeme do cedníka a necháme dobre(ale veľmi dobre!!!) odkvapkať.
Keď už dobre odkvapkali, prehodíme ich do kastrólika. A teraz si pozorne pozrite vodu, čo z nich odkvapkala. Vodu zlejte a na spode hrnca vám ostala biela hmota. To je ŠKROB. (Moja babka používala na škrobenie prádla).
Vy ho pekne vyškrabte do nášho cesta!!!
Pridáme dve vajíčka, lyžicu múky...
štipka soli a korenie
rozmiešame
Ideme na to! Rozpálime si olej (ale nie tak, ako manžela!!!) a pripravíme si mikroténové vrecko. Vrecko si rozložíme na dlaň. Na ňu si dáme za varešku cesta.
Do cesta vložíme plnku.
Pomocou vrecka plnku obalíme cestom.
Poriadne!
Pirožtek preklopíme na dlaň!
....a šup na rozohriateho oleja. Nebojte sa a dajte ruku čo najnižšie, aby vám tam nepľasol. Popálil by vás. Len zjemna....
....a už sa vypráža....
aj ostatné sa vyprážajú.... a celkom sa tešia...aj my :)
obrátime....
...odkvapkať na servítku a šuuuuuuup na tanier.
....prepražíme masielko, polejeme pirohy a do hrnčeka dáme mlieko... zákvas.... kyslé mlieko.... (Tento servis je dedičstvo po babičke, ktorá pirohy robievala)
...a takto ich papá naša Aja....
...a takto ich skúma náš Danielko