Plnená perníková štrúdľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 520 g hl. múky, 260 g prášk. cukru, 1 kypr. prášok do perníka, 1 zarovnaná ČL sódy bicarbóny, 1,5 PL kakaa, 2 vajcia, 3 PL rumu, 5 PL medu, 8 PL mlieka, príp. aj 60 g mletých vlašských orechov PLNKA: 420 g redšieho slivkového džemu, 120 g nasekaných mandlí, 100 g hrozienok namočených v 1,5 dcl vody a v 3 PL rumu, 120 g lieskových orechov

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku preosejeme s prášk. cukrom, kypr. práškom do perníka a kakaom. Pridáme vajcia, rum, med, mlieko a príp. aj orechy, ak sú. Vypracujeme tuhšie, nelepivé cesto, ktoré necháme odležať v chladničke min. 1,5 hodiny. Následne cesto rozdelíme na 2 časti a každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4mm, potrieme polovicou plnky (z hrozienok nezlievame vodu s rumom) a zrolujeme ako závin. Prenesieme na vymastený plech, kde ich ešte potrieme rozhabarkovaným vajíčkom. Pečieme pri 180°C asi 30-35 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

- plnka musí byť riedka, čiže k tým 1,5 dcl vody môžme v prípade potreby ešte doliať ďalšiu vodu
- do plnky možno pridať ešte aj 5-6 kociek nasekanej mliečnej čokolády s kandizovaným pomarančom (zn. Milka) a 5 posekaných sušených sliviek