Chana Dal (cícerové kari)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g suchého alebo 800 g konzervovaného cíceru, 1 veľká cibuľa alebo 2 menšie, 3 strúčiky cesnaku, asi 5 cm-ový kúsok zázvoru, 3 paradajky, kokosové mlieko (nemusí byť), koreniny: rasca celá, rímsky kmín (voliteľné), kurkuma, chilli, mletý koriander, garam masala, chana masala (voliteľné).

POSTUP PŘÍPRAVY

Indické vegetariánske jedlo, u nás veľmi obľúbené.

Aspoň 12 h vopred si namočíme do vody cícer. Môj typ - pridať do vody štipku sódy bikarbóny, ľahšie zmäkne. Varíme na miernom plameni domäkka asi hodinu. Sóda vo vode vytvorí pri zovretí hustú penu, tú treba odstrániť. Ak na varenie nemáte čas, použite konzervovaný cícer.
Použité koreniny - korenie garam masala už dostať aj na SK, korenie chana masala zoženiete iba v špecializovaných obchodoch s orientálnym tovarom, preto ho uvádzam ako voliteľné. Koriander použite práškový, ja som práve nemala, tak som podrvila ten celý.
Nakrájame si cibuľu, netreba najemno, v jedle sa to aj tak stratí. Ďalej cesnak a zázvor - na fotografii som priložila pre porovnanie polievkovú lyžicu, aby ste vedeli asi aké množstvo cesnakovo-zázvorovej zmesi.
Na rozohriatom oleji si opražíme (asi 10 s) 1 ČL celej rasce. Olej má správnu teplotu, keď na ňom rasca "syčí".
Pridáme nakrájanú cibuľu a pražíme, kým nebude cibuľa polomäkká.
Pridáme zázvorovo-cesnakovú zmes a dopražíme tak, aby cibuľa úplne zmäkla, ale aby sa cesnak nepripálil (to sa veľmi ľahko stane).
A prichádzajú na rad koreniny - ČL kurkumy, 1/4 až 1/2 ČL chilli (tu pozor, ak nemáte radi štipľavé, uberte množstvo), 1 ČL koriandra, 1 ČL soli, trocha rímskeho kmínu
Pár sekúnd opekáme.
Pridáme pokrájané paradajky, prikryjeme a varíme asi 10 min, kým sa paradajky nerozvaria na kašu (občas premiešame, aby to neprihorelo). V tejto fáze ešte netreba podlievať vodou, lebo paradajky pustia vlastnú šťavu.
Takto nejak to vyzerá, keď sa paradajky rozvaria a zmes je pripravená na pridanie cíceru.
Pridáme teda cícer, 1 ČL garamy masaly, ak máte aj chana masalu, tak tiež 1 ČL. Podlejeme asi 3 dl vody (tak aby bol cícer celý zaliaty) alebo jednu asi 2,5 dl plechovku kokosového mlieka. Ak pridáme mlieko, bude šťava hustejšia a ja vtedy dolievam ešte troška vody na zriedenie. Premiešame a pod pokrievkou za občasného premiešania varíme asi 10 min. Tu už ide hlavne o to, aby sa jednotlivé chute dobre prepojili.
Hotovo. Ak je treba, môžete ešte dochutiť soľou a posypať čerstvým nasekaným koriandrom (nemusí byť). Papáme to buď s basmati ryžou alebo makkými pita plackami.