Jablkový džús



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Jablká, na 1 liter alebo kilogram pretlaku - 200g kryštálového alebo trstinového cukru, 5g kyseliny citrónovej, za hrsť byliniek (medovka, mäta)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento rok sa urodilo kopec jabĺčok, tak som okrem ich sušenia vyskúšala aj tento džús a musím skonštatovať, že je úžasný. Recept pochádza z knihy Konzervovanie a mrazenie v domácnosti, akurát som tam pridala bylinky, stihla som ich natrhať ešte pred mrazom a dodali tomuto nápoju veľmi príjemnú a osviežujúcu chuť. Samozrejme, ide to aj bez nich.

Postup...

Ošúpané a očistené jabĺčka zalejeme primerane vodou a dáme variť. Ja som dala plný 10 litrový hrniec.
Varíme do mäkka.
Potom ich rozmixujeme tyčovým mixérom, cez sitko prelejem a zároveň si odmeriam množstvo pretlaku. Podľa toho pridám cukor (podľa kyslosti jabĺk dáme menej alebo viac), kyselku, chvíľku povarím a nakoniec pridám bylinky - už nevaríme. Nechám odstáť cca hodinu.
Nakoniec ponalievam do fľašiek a dám sterilizovať do rúry na plech vyložený papierom - 15 minút pri 150 stupňoch a 45 minút pri 100 stupňoch Celzia. Schováme pod deku do vychladnutia.
Džús si podľa potreby a chuti nariedime vodou.