Skvelé slimáčiky zo zemiakového cesta a la Aliku (alias ako spotrebovať zostatok pyré z predchádzajúceho dňa)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

miska zemiakového pyré (u mňa cca 3 riadne porcie), 1/2 kg polohrubej múky, 1 vajíčko, kvások (kvasnice, štipka kryštálového cukru, vlažné mlieko), cca 1 dl olej (dala som polovicu olivového a polovicu slnečnicového), soľ a plnky podľa vlastného výberu a chute

POSTUP PŘÍPRAVY

Kamarátka Aliku mi už viackrát rozprávala o svojich skvelých slimáčikoch zo zemiakového cesta, už som sa na ne chystala niekoľkokrát, ale akosi mi vždy do toho niečo došlo... ale dnes som sa konečne úspešne do nich pustila... a veru nebanujem, sú fakt dokonalé, čo dobré - sú neskutočne "žravé", fakt skvelé - Aliku ďakujem :)

pripravíme si suroviny - fakt nič náročné - viď obrázok
...všetko capneme spolu do misy
...poriadne rukou (ja to robím takto, potrebujem cesto cítiť) alebo mixérom vypracujeme kompaktnú masu
...cesto dáme prikryté čistou utierkou nakysnúť na cca 30 min na teplé miesto
...nakysnuté cesto si rozdelíme na 4 bochníky
...rozvaľkáme na cca obdĺžnik (alebo čo sa zadarí)
...jemne potrieme roztopeným maslom a plníme - ja som spravila syrové - posypala som ich strúhaným údeným oštiepkom
...dalšie som spravila oškvarkové - pomleté oškvarky dochutíme soľou (ak sú málo slané) a rozotrieme na cesto. Posledné som spravila cesnakové - do roztopeného masla som pretlačila 3 strúčiky cesnaku a trochu solčanky a tým som potrela plát cesta. Potom cesto zrolujeme na roládku, krájame na cca 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré prstami "rozcapkáme" na slimáčikov.
Slimáčikov potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme strúhaným syrom, sezamom ... makom, slnečnicou...atď a dáme ich piecť na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech - cca 180 °C 15-20 minút (podľa typu rúry).
...pečieme do zlato-červena. Sú naozaj výborné, ľahučké, chutné... mňam :)