Môj recept na mäkké medovníčky / vhodne aj pre bezlepkovu dietu / * s fotopostupom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kedže zaručených receptov na medovníčky stale mäkke je viac ako dosť, rozhodla som sa pridať aj ten svoj po včerajšom pokuse urobit medovničky podla velmi oblubeneho receptu z MMB ,ktore nakoniec sice velmi mäkke boli,ale asi nebolo počitane s tým,že medovniky vydržia aj na druhy den a dnes su žial tvrde ako kamene .Takže končim experimentovanie s cudzími receptami a prikladam svoj, s ktroým som roky spokojná a medovniky su mäkke aj o mesiac ,nielen ked sa vyberu z rúry . po mesiaci,čo mam recept na MMB som velmi poctena vašími reakciami a velmi ma teši,že ste v 99% s medovničkov nadšene a všetkým chutia - a hlavne,že su fakt mäkké :) ZARUCENE

POSTUP PŘÍPRAVY

Na jednu velku dávku ( cez 10 plechov u mňa ) potrebujeme :

* 1 kg hladkej muky ( 00 extra špeci :) ALEBO pouzit bezlepkovumuku PROMIX PK z Novalimu
* 2 lyžičky sody bikarbony
* 1-2 lyžičky škorice ( kludne môžte pridať aj pernikove korenie )
* 1 smetol ( 250g) - Hera,Palmarin ...
* 300 g práškoveho cukru ( kto ma rad sladšie, môže cukru pridat trošku viac )
* 300g medu
* 2 dcl mlieka ( po vašich reakciach navrhujem liat postupne pomaly mlieko - niektorým stačilo 1dcl a medovničky boli super)
* 3 vajcia

+ veľký sáčok na uskladnenie perníčkov :)




*** kto chce len polovičnu davku,sak si všetko rozdeli na polovicu a ja som zvykla dat 2 mensie vajička na polovičnu davku )

POSTUP:
V hrnci roztopime smetol , med a cukor , ked to zavrie - odstavime. ja do toho hned vlejem 2 dcl mlieka a pomiešam , potom zmes vlejeme to do misky ,v ktorej sme si pomiešali muku ,škoricu a soda a do nie horucej zmesy dame 3 vajička . Vypracujeme cesto a dame odležat do chladu na 2 hodiny .

Ak je cesto velmi riedke ,dosypte muky podla potreby :) alebo dajte podla potreby a hustoty menej mliečka - niekomu staci 1 - 1,5 ml ,lebo sa zlaknu riedkeho cesta,ale cesto riedšie musi byt,stuhne v chladničke


Plech mastim olejom , cesto valkam do hrubky cca 0,5cm a ničim ho ja osobne nemastim , nemam rada leskle medovničky

Pečiem vo vyhriatej rure pri cca 160 - 180 st.C podla oka , aby sa nepripalili


Hotove medovniky skladujem vo velkom igelitovom sačku , kedže vam z toho vyjde okolo 9- 10 plechov

♥♥♥ pridavam fotopostup,kedy som medovniky robila presne podla receptu s 2 ml mlieka a 1kg muky

Nech Vám chutia , Denisa

slovenský medik od včelara a zvysok -co akcia dala :)
med + Hera + cukor miešame a nechame zovriet , po zovreni odstavime . Ja som do toho hned po zovreti a odstaveni dala aj mlieko ( a priznam sa,dala som cukor krystalovy a nič sa nestalo ,medovniky su rovnake ako s praskovym )
muka + soda + skorica a korenie pernikove spolu dobre premiešame
muka hladka 00 extra špecial :)
zmes ,ktora nam zovrela vlejeme do misky,kde sme pomiesali muku s koreninami
premiešame
ked nieje vyslovene horuca tak tam dame ešte 3 vajička a miesame ...
hotovo - cesto ma byt riedšie . Ja som schvalne dala 2 dcl mlieka,aby ste videli,že to nieje vela . ked to mame premiesane,odlozime do chladničky aspon na 2 hodiny ( v chladničke cesto stuhne a nebude riedke ) . moje lezalo asi 6 hodin,piekla som až večer
po odstati v chladničke cesto takto samo vypadlo z misky,nikde sa nelepilo, hned sme aj koštovali a bolo mňam ..
dokaz,ze pekne stuhlo - rozdelila som si ho na 4 casti a hned valkala,už som ho nijak nemiesila na doske ,muky som pouzila už iba minimum na pomucenie dosky
valkame na 0,5 cm a vykrajujeme ...
ukladame na poolejovany plech , ukladame,dame do rury ... pecieme pri 150 - 180 st .. sledujeme,neodchadzame od rury lebo je to rýchlofka :) ....
medovníčky 2015
2015
2015
a tu mame bezlepkove medovníčky potrete vajíckom od kamaratky Olinky , pri pečeni pomahal aj maly Marko :)