Francúzsky jablkový koláč z lineckého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 400g hladkej múky, 250g maslo, 120g práškový cukor, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, cca pol deci mlieka. Dá sa použiť aj kupované linecké cesto. Navrch: cca 15 jabĺk, 75g masla na poliatie, škoricový a kryštálový cukor. Uvedené množstvá sú na veľký plech.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept je inšpirovaný francúzskym jablkovým koláčom od známeho z Francúzska, ale prispôsobený na veľký plech.

Prísady - na obrázku ešte chýba soľ a kryštálový cukor.
Zmäknuté maslo rozmrvíme s práškovým cukrom. Pridáme múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec pridáme trošku mlieka na správnu hustotu a vymiesime cesto. Cesto sa po vymiesení nelepí. Dáme ho do chladu postáť.
Pripravíme si jablká. Na veľký plech sa ich zmestilo prekvapivo veľa, takže to bola najprácnejšia časť receptu. Jablká ošupeme, prekrojíme na polovice, odstránime jaderník a zvrchu ich narežeme.
Cesto dáme na vymastený plech. Ja to robím takto, poukladám kúsky a rukami poroztláčam. Okraje zdvihneme len mierne, a trochu popicháme cesto vidličkou.
Polovičky jabĺk poukladáme na koláčik tesne vedľa seba.
Pripravíme si zmes na poliatie. Roztopíme si maslo, necháme v ňom rozpustiť škoricový cukor a niekoľko lyžíc kryštálového cukru (keď sú kyslé jablká, treba viac) a chvíľku miešame, nech skaramelizuje. Dajú sa primiešať aj posekané orechy, mleté klinčeky, ... podľa chuti.
Vzniknutou zmesou polejeme jabĺčka na koláči a koláč dáme piecť do vyhriatej trúby.
Pečieme asi 45 minút na 180°C Vonia to naaaadherne a takto to vyzerá po upečení :o)