Lahodný jablčník starej mamy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 50 dkg hladkej múky, 25dkg masla /čerstvé/, 25 dkg práš. cukru, 2 celé vajíčka, 1 prášok do pečiva, citrónova kôra, vlažné mlieko (na miesenie, dolievame podľa potreby, aby sa cesto pekne spojilo a zabralo do seba) Plnka: nastrúhané udusené jablká /pridávam vanilínový cukor, škorica, hrozienka, nastrúhané oriešky, cukor - ako má kto rád /

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny dáme do misy a začne miesiť. Prilievame vlažné mlieko až vymiesime hladké cesto, ale nie moc, len tak aby sa všetko pekne spojilo a cesto nebolo lepivé. Je dobré dať na chvíľu do chladničky, ale nemusíte. Cesto rozdelíme na dve polovice. Na vymastený a múkov vysypaný plech prenesieme rozvaľkanú jednu polovicu cesta. Na ňu rovnomerne rozotrieme udusenú jablkovú plnku a znova rozvaľkáme druhú polovicu cesta a túto prenesieme na jablkovú plnku.
Pekne obrežem kraje, cesto popichám pred pečením vidličkou a šup do rúry. Piekla som cca na 180 si 30-35 min, až začne pekne ružovieť vrch. Upečený pocukrujeme, je to taká klasika, ale naozaj výborný. Robievam aj s tvarohovou plnkou. Cesto je naozaj chutné a lahodné. Skúste:o)