KRUPICOVÝ NÁKYP.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 dcl mlieka, 8 dkg detskej krupice, 6 dkg masla, 4 vajcia, 6 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, alebo aróma, štipka soli. Ovocná šťava najlepšia domáca. Rozpis je na večeru pre trojčlennú rodinku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zase som otvorila písanku receptov mojej babičky a rozhodla som sa sem pridať jeden z jej prvorepublikových receptov, ktoré milujeme celá rodinka. Hlavne je tento recept jedlom môjho detstva a keď sa rozvoňala kuchyňa prepadli ma naozaj sentimentálne spomienky. Recept je jednoduchý, ale geniálny. Hlavne Vás nezavre na pol dňa do kuchyne, takže:

Toto sú potrebné suroviny na podľa mojej babičky "krupicový šmrnc".
Najskôr si uvaríme z mlieka, masla a krupice hustú kašu. Masu odložíme vychladnúť napr. na balkón.
Oddelíme žĺtka od bielkov . Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme citrónovú arómu, alebo kôru. Ak je to moc husté, zriedime troškou mlieka.
Do žĺtkovej masy pridáme vychladnutú krupicovú hmotu a dôkladne premiešame.
Zľahka primiešame sneh.
Hmotu premiestnime na maslom vymastený menší plech. A vložíme do vyhriatej trúby na 180 stupňov C. Pečieme pokiaľ nám povrch nezozlátne.
Asi do takto...:-)
Podávame nakrájané na štvorce, popichané vidličkou a poliate ovocnou šťavou. Najlepšie domácou, ak máte. Je to mňam mňam. Skúste. Je to chutné teplé aj studené.