Hráškový krém



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g mrazený hrášok, cca 30 g maslo, voda cca 700ml, kocka bujonu, soľ, korenie,na zápražku - maslo, 2 lyžice hladkej môky, 250ml smotana na šľahanie, mletý muškátový oriešok, na ozdobu - opražená slaninka, krutonky

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci si roztopíme maslo, potom vsypeme mrazený hrášok a popražíme, zalejeme vývarom, ja som dala slepačí, lebo som iný nemala a bolo to fajn. Necháme zovrieť a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Hrášok uvaríme do mäkka. Keď je mäkký, rozmixujeme ho ponorným mixérom, kto nemá rád kúsky šupiek, môže aj prepasírovať. Mne chutia práve tie kúsočky :)
Urobíme si zápražku - rozpustíme maslo v kastroliku, opražíme na ňom cca 2 lyžice hladkej múky, zalejeme smotanou a pridáme štipku mletého mušk.orieška. Zápražku pridáme k rozmix.hrášku, ja to robím cez sitko a povaríme. Ak je polievka príliš hustá zriedime mliekom alebo vodou a povaríme.
Zvlášť si opražíme slaninku nadrobno nakrájanú a na suchej panvici obečieme rožtek, alebo toastový chlieb nakrájaný na kocky.