Pečené vejáriky z krehkého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 600 g hl. múky, 6 PL kyslej smotany, 1 ČL soli, 2 PL mlieka, 200 g zmäknutej Hery pokrájanej na pláty, 300 g tuhej bravčovej masti + plnka: džem, ochutený tvaroh, orechová či maková zmes

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo surovín vypracujeme v miske jemné cesto, ktoré ešte na doske pomúčenej hladkou múkou ďalej miesime cca 2-3 minúty. Cesto potom zabalíme do mikroténu a dáme do mrazničky na 25-30 minút. Vyberieme ho a znova premiesime na hl. múkou pomúčenej doske. Rozdelíme ho na 3-4 časti, a každú z nich rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Povykrajujeme kolieska s priemerom 5-6 cm, naplníme plnkou (cca pol ČL) a formičkou na perky vytvoríme stlačením vejárik. Dáme na plech, ktorý sme si len dobre vymastili, každý vejárik jemne potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180°C asi 18-20 minút.