punčový výmyseľ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

toto sme dnes s mojou starkou spáchali, vždy, keď príde na návštevu, ho prinesie a my sa ho nevieme dojesť. Tak som sa ho dnes naučila robiť, keď už starká nebude môcť...

POSTUP PŘÍPRAVY

takže v skratke vám napíšem recept. ono tu vlastne ide skôr o fantáziu, ako o recept. Moja starká pečie vždy tak - čo špajza dala :-).
1. som upiekla piškótu. ja len jednu zo 4 vajec, starká ho robieva z 2 piškót a teda je väčší. určite máte každý svoju obľúbenú piškótu, nemusí byť extra vysoká, lebo potom bude aj zákusok príliš vysoký.
2. piškótu sme v tomto prípade rozdelili na 2 diely a oba potreli jahodovým lekvárom, ale môže byť aj iný. dobre je, keď je tak hrubšie potretý, lebo piškóta ho vysaje.
3. 1 plát sme nahusto posypali pomletými orechmi.
4. nahusto sme naukladali detské piškóty namočené v malinovom sirupe a uložili ich na plát, ktorý už je posypaný orechmi.
5. teraz sa môžu poukladať zavárané marhule (ja som nemala).
6. znova posypeme orechmi, už to nemusí byť také husté.
7. prikryjeme druhým plátom a zaťažíme na pár hodín.
8. polejeme glazúrou - v cca. 50 ml horúceho mlieka sme vymiešali cca. 20 dkg práškového cukru (ani husté, ani riedke) a pár kvapiek citrónovej šťavy a natrieme na koláčik.
9. červený "melír" sme urobili dosypaním červeného farbiva do glazúry, ktorá nám vystala a naliali na tú bielu.

v priereze
celý zákusok