Čokoládová štrúdľa (splnený sen o ťahanej štrúdli )



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 145 g hl. múky, 1 PL oleja, 1 vajce, štipka soli, 50 ml vlažnej vody PLNKA: 80 g várovej čokolády, 1 PL kakaa, 80 ml mlieka (5 PL + zvyšok), 60 g masla, 50 g prášk. cukru (25+25), pól balíčka vanilínového cukru, štipka soli, 2 vajcia (ž+b), 50 g strúhanky, 50 g mletých vlašských orechov + maslo na potretie vnútra a vonkajšku cesta a aj rúk (50- 90 g)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. V miske si zmiešame všetky suroviny a rukou vymiesime jemne lepivé, mäkké cesto (cesto môžme podsýpať hl. múkou, ak miesenie ide ťažko). Z neho potom vyformujeme guľu, zvonku bohato ponatierame olejom, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1,5 hod. Zatiaľ si pripravíme plnku.
2. Čokoládu postrúhame a dáme do misky. 5 PL mlieka vymiešame s kakaom a vlejeme do zvyšku mlieka, ktoré sme nechali prevrieť. Celú kakaovú zmes potom nalejeme na čokoládu, dobre premiešame a necháme jemne vychladnúť.
3. Maslo, 25 g prášk. cukru a van. cukor so štipkou soli vyšľaháme a postupne pridávame oba žĺtky. Vareškou potom primiešame čokoládovú zmes a vmiešame taktiež aj orechy zmiešané so strúhankou. Ešte raz všetko dobre vyšľaháme. Nakoniec len ručne primiešame sneh z oboch bielkov a druhej polovice prášk.cukru.
4. Vychladené cesto z chladničky najskôr ručne naolejovanými rukami vyťaháme na menší lángoš, potom ho položíme na rozprestretú utierku hojne posypanú hladkou múkou a začneme s jemným, opatrným vyťahovaním cesta na hrúbku tenšieho papiera (ruky pravidelne olejujeme, inak sa cesto bude trhať.. ja som vyťahovala cesto bruškami prstov, no niekto to robí za pomoci hánkov a chrbta ruky... cesto má mať max. 55 x 55 cm). Hrubšie okraje zrežieme tak, aby nám ostal pekný rovnostranný obdĺžnik, ktorý celý opatrne potrieme roztopeným maslom, na jednu tretinu (asi 1 cm od okrajov) navrstvíme čokoládovú plnku a cesto zvinieme pomocou utierky a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce založíme pod štrúdľu a jemne pritlačíme prstami. Celú plochu popicháme nahusto špáratkom či špajdľou a ešte raz potrieme roztopeným maslom.
5. Pečieme pri 180°C tých 30-35 minút do zlatohneda, pričom aspoň raz počas pečenia štrúdľu znovu potrieme maslom. Po upečení necháme dobre vychladnúť, nakrájame najlepšie s citom pílkovým nožom a posypeme práškovým cukrom

- ak by cesto prasklo a plnka vytiekla, tak ju jemne zatlačíme vidličkou dovnútra hneď po vybratí plechu z rúry po dopečení

slaná verzia - šunková saláma, plátkový syr, kečup a papriková nátierka, hrudkovitý tvaroh, soľ a sušené bylinky (bazalka, oregano, rozmarín)