Čokoládová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 PLÁT potrebujeme - 3 vajcia, 75g kryštálového cukru, 75g várovej čokolády, 75g masla, 75g polohrubej múky, piekla som tri pláty, takže množstvo ztrojnásobíme, džem (ríbezľový, marhuľový, višňový...), PLNKA - 3 vajcia, 200g kryštálového cukru, 200g várovej čokolády, 300g masla, POLEVA - cca 100g várovej čokolády, cera podľa potreby

POSTUP PŘÍPRAVY

Konečne som sa dostala k upečeniu tejto úžasnej čokoládovej tortičky, recept mám zo svojho starého zošita, ale netuším odkiaľ opísaný, ale robím ho už minimálne desať rokov. Tortičku som piekla kamarátke pre syna k narodeninám, tak dúfam, že sa bude páčiť a hlavne chutiť.

Postup v obrázkoch...

Ja si pečiem pláty po jednom, s rozkrajovaním nemám dobré skúsenosti, takže pláty som dnes piekla tri, lebo nechceli vyskokú tortičku, ale kľudne môže byť aj zo štyroch. Najskôr si rozpustíme maslo s čokoládou, vymiešame. Ja roztápam v mikrovlnke cca minútku.
Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor...
...žĺtka a nakoniec...
...čokoládu s tukom a múku.
Takto by malo cesto vyzerať.
Vylejeme ho do formy (26cm), vyloženej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch cca 15 - 17 minút, treba vyskúšať so špajdlou.
Upečený korpus. Pozor, je veľmi krehký a má tendenciu sa lámať, takže s ním narábame veľmi opatrne. Postup zopakujeme ešte dvakrát.
Pláty upečené, môžeme sa pustiť do prípravy krému.
Plnku si pripravíme nad parou, do misky si dáme cukor a celé vajcia a šľaháme, voda by nemala prudko vrieť, skôr mierne.
Takto vyzerá krém cca po piatich minútach, začneme pridávať...
...várovú čokoládu, dávam ju postupne po kúskoch, nie naraz.
Tu už je celá zašľahaná, ak sa vám zdá krém priveľmi hustý, stačí priliať trošku mlieka alebo kávy, dnes bol krém akurát.
Misu potom dám do drezu napusteného studenou vodou, keď je krém už vlažný, zašľahám maslo.
Krém je hotový - je úžasný! Masla si môžete pridať podľa chuti aj viac, ale iný tuk neodporúčam!
Z plátov si dáme dole tú vrchnú šupu, ktorá sa vytvorila pečením, ináč by plnka padala a môžeme začať skladať tortu.
Plát si najskôr natrieme džemom a...
...potom krémom. Priložíme ďalší a postup opakujeme, na vrchný plát dám už len džem a trošku krému, aby čokoládová poleva nevsiakla do korpusu.
Polevu si pripravíme vo vodnom kúpeli, ceru (lando) pridávam po troškáchm poleva by nemala byť riedka. Nechám trošku zatuhnúť a potriem boky tortičky zvyšným krémom a ozdobím, tentoraz som mala marcipánové ozdoby, tak som použila tie, pretože krém mi vyšiel akurát. Dáme do chladu, najlepšie cez noc, aby sa chute spojili. Rez torty pridám nabudúce, keď ju budem robiť pre nás.
Oslávenec je čokoholik, tak dúfam, že mu bude tortička chutiť.
Robila som kamarátke pre dcéru.
Robila som ju aj ako poschodovú, náhodou som našla v PC fotku, lebo je to už dobre dávno, čo som ju piekla.
Aj takéto jednoduché zdobenie môže byť...
Takto sa tortička podarila Ivanke K /IvanaKC/. Ďakujem za foto prierezu!
Tortička od Ivanky K. /slnečnica 82/