Syrovo-mrkvový slaný koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * soľ * trocha cukru * 1 vajíčko * 125 g masla alebo margarínu * NÁPLŇ: asi 500 g varenej mrkvy * SYROVÁ OMÁČKA: kyslá smotana * 3-4 vajíčka * soľ * čierne korenie * sušené a čerstvé bylinky – zo sušených som dala bazalku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok a pažítku, z čerstvých som dala šalviu, troška rozmarínu, a petržlenovú vňať * * 250 g tvrdý syr *

POSTUP PŘÍPRAVY

"Šťastie vyzerá aj ináč, než sme zvyknuté......Napríklad v podobe tohto koláča..........! :-))) (Presná hlboká citácia môjho zákonitého) Nakoľko mi nespôsobil trvajú ujmu na psychickom zdraví, odo dnes si asi viac potrpím na takúto skvelú predstavu o šťastí a moju doterajšiu začnem pomaly prehodnocovať.

1. Máte už priviazanú fertuchu / zásterku okolo pása? (Saška, Ty si obleč nejakú značkovú BEDROVÚ - tie teraz letia, s vyšívaným zásterkovým topíkom jesennej farby) A môžeme začať. Najprv si dajte uvariť mrkvu do slanej vody.
2. Na dosku preosejeme múku, pridáme soľ, trocha cukru, vajce a maslo. Ak ste maslo zabudli vytiahnuť z chladničky skôr a je moc tuhé, tak ho postrúhajte - robievam to často. Ušetrí Vám to síce jednu prácu, ale vynorí sa druhá, budete umývať mastný struhák.
3. Vymieste hladké cesto. Po dvoch-troch minútkach nebudete mať čo robiť.
4. Cesto nechajte chvíľku odležať. Váš milovaný zvedavec si zatiaľ môže v múke kresliť domčeky a stromčeky.
5. Potom vyvaľkajte cesto na veľkosť formy s vyvýšeným okrajom. Robte to hlavne v tejto polohe, je ideálna na vaľkanie cesta.
6. Vyvaľkané cesto preneste do formy, ucapkajte, poodrezujte okraje, ktoré vystávajú. Zrezané okrajte nevyhadzujte, ešte sa zídu.
7. Popichajte vidličkou a dajte to na polhodinku do chladničky.
8. Uvarenú mrkvu sceďte, nechajte vychladnúť,
9. a pokrájajte na pásiky.
10. Na cesto vo forme vysypte trocha strúhanky.
11. Poukladajte mrkvu.
12. A prichystajte si syrovo-smotanovú zmes: do misy dáme kyslú smotanu, do toho 3-4 vajíčka, soľ, korenie a všetky bylinky vyššiespomínané.
13. Pridáme strúhaný syr a dobre premiešame.
14. Smotanovo-syrovo-bylinkovo-vajíčkovú zmes nalejeme na mrkvu.
15. Posypeme čerstvými bylinkami, sušené sme dali do smotany.
16. A na vrch koláča postrúhame zvyšky odkrojeného cesta. To z toho dôvodu, aby sme nevyhodili cesto do koša :-))))
17. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov asi 35-40 minút. Zbodnite ho ešte za tepla, vtedy je prisámbohu, najlepší!!!
18. Brú chuť!