Jablková žemľovka s tvarohom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 tvrdších rohlíkov, 800 ml mlieka, 2 vajcia (ž+b), 320 g hrudkovitého tvarohu, postrúhaná kôra z 1 citróna, 1,5 PL škoricového cukru, 120 g prášk. cukru (80+40), 14 malých nastrúhaných jabĺk

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Rohlíky si nakrájame na 1 cm hrubé kolieska, ktoré na pár sekúnd namočíme do mlieka, jemne rukami vytlačíme prebytočné mlieko a polovicu masy uložíme na maslom vymastený a strúhankou posypaný pekáčik alebo jánsku misu.
2. Tvaroh si vymiešame so žĺtkami, citr. kôrou, 80 g prášk. cukru a škoricovým cukrom. Navrstvíme na rožkovú masu.
3. Z nastrúhaných jabĺk si zlejeme šťavu (nemusíme ju ale vyhodiť) , a taktiež ich jemne rukami utlačíme na tvaroh. Navrstvíme druhú polovicu namočených rohlíkov, jemne utlačíme prstami a dáme piecť pri 200°C na 30 minút.
4. Bielky si vyšľaháme so 40 g prášk, cukru dotuha. Po vybratí pekáča z rúry ho môžme pokvapkať jablčnou šťavou, ďalej na žemľovku ihneď natrieme bielkový sneh a dáme naspäť do rúry na ešte asi 6-8 minút, pokiaľ povrch nezhnedne. Necháme vychladnúť 3-4 hodiny, resp. pár hodín ešte aj v chladničke, aby sa žemľovka nerozpadávala pri krájaní. Pred servírovaním ju môžeme ešte raz poliať jablčnou šťavou.