Párky v tvarohovo-kysnutom rožku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 10 ks párkov, 40 dk PH múky, 25 dk jemného tvarohu, 30 g droždia, 70 g roztopeného tuku, 2 PL cukru, 1/2 KL soli, 1 dl mlieka, 2+1 vajíčka, sezamové alebo ľanové semienka, alebo strúhaný syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Párky prekrojíme na polovicu (použila som dlhšie párky), aby sme dostali asi 8-10 cm kúsky. Chvíľku ich opečieme na troške oleja na panvici.
V asi polovičke teplého mlieka rozmiešame cukor a asi 1 PL múky z odváženého množstva, do toho primiešame droždie a necháme nakysnúť. Do väčšej misy dáme múku, soľ, tvaroh, potom kvások, zvyšok mlieka, do ktorého sme vidličkou vytrepali 2 vajíčka a pri miesení napokon roztopené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Medzitým pripravíme plech, ktorý potrieme tukom alebo vyložíme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime a vyvaľkáme na doske asi na hrúbku 1 cm. Vyvaľkané cesto prekrojíme pozdlžne a dalej podľa spôsobu, ako vidíte na foto. Jednotlivé trojuholníčky jemne natiahneme (ako na foto), na širší koniec položíme párok (najlepšie, ak je už vychladnutý), zatočíme a uložíme na plech. Takto spravíme všetky kusy. Potrieme 1 vajíčkom, posypeme semienkami alebo strúhaným syrom a necháme ešte vykysnúť 20-30 minút. Pečieme pri 200C do zlatohneda. Deťom rožky náramne chutili.

Párky prekrojíme na polovicu (použila som dlhšie párky), aby sme dostali asi 8-10 cm kúsky. Chvíľku ich opečieme na troške oleja na panvici.
V asi polovičke teplého mlieka rozmiešame cukor a asi 1 PL múky z odváženého množstva, do toho primiešame droždie a necháme nakysnúť. Do väčšej misy dáme múku, soľ, tvaroh, potom kvások, zvyšok mlieka, do ktorého sme vidličkou vytrepali 2 vajíčka a pri miesení napokon roztopené maslo.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Medzitým pripravíme plech, ktorý potrieme tukom alebo vyložíme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime a vyvaľkáme na doske asi na hrúbku 1 cm. Vyvaľkané cesto prekrojíme pozdlžne a dalej podľa spôsobu, ako vidíte na foto. Jednotlivé trojuholníčky jemne natiahneme (ako na foto), na širší koniec položíme párok (najlepšie, ak je už vychladnutý), zatočíme a uložíme na plech.
xx
xx
Takto spravíme všetky kusy. Potrieme 1 vajíčkom, posypeme semienkami alebo strúhaným syrom a necháme ešte vykysnúť 20-30 minút.
Pečieme pri 200C do zlatohneda. Deťom rožky náramne chutili.