JABLČNÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balenie krehkého cesta, NÁPLŇ: 6 stredne veľkých jabĺk, šťava a kôra z 1 citróna, 25g kr.cukru, 1/2ČL mletej škorice, štipka muškátového orieška. MRVENIČKA: 85g zmäknutého masla, 85g hladkej múky, 85g prírodného cukru, kôra z jedného citróna.

POSTUP PŘÍPRAVY

Keď som sa rozhodla robiť tento koláčik išla som vytiahnuť cesto z mrazničky, ale bohužiaľ pripravené krehké cestá, ktoré mám robené vopred vo forme kruhov do koláčovej formy som minula.
Tak som použila cesto na croissanty, ale niet nad krehké cesto. Toto bola "z núdze cnosť", aj keď koláčik bol dobrý, ale z krehkého cesta je to iné kafe :-)

Rúru zohrejeme na 180 stupňov,
Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy. Vložíme ho a riadne rozložíme po forme. Na cesto položíme papier a zaťažíme fazuľkami Predpečieme cca 10 minút.
Medzitým olúpeme jablká, vyberieme stred a nakrájama na tenké kolieska. V miske pokapeme šťavou z citróna a rukami premiešame.
V mieske z prísad prstami urobíme mrveničku.

Ne predpečené cesto rozložíme nakrájané jablká, pocukrujeme, pridáme kôru a koreniny.
Nanesieme vrstvu mrveničky a pečieme cca 20 minút, potom rúru stiahneme na 160 stupňov a pečieme ešte 10 minút.
Mrvenička na vrchu by mala byť krásne zlatá.

Necháme vychladnúť a podávame buď so šľahačkou, alebo čokoládovým, či ovocným topingom.

Dobrú chuť :-)

jablká olúpeme a vyberieme stred..
Postrúhame citrónovú kôru a citrón odšťavíme..
..jabĺčka nakrájame na tenké kolieska..
v miske zmiešame jablká s citrónovou šťavou..
..do misky si dáme ingrediencie na mrveničku a prstami miešame...
...formu vystelieme cestom, dáme predpiecť na 10 minút. Potom naukladáme jablká..
..posypeme cukrom a citrónovou kôrou...
..pridáme koreniny...
...a mrveničku a dáme piecť...
....celý dom krásne rozvoniava, ale treba počkať, kým koláčik vychladne....ja som ešte trošku teplý krájala, je však lepšie počkať :-) dobrú chuť...