Sviečková z bravčového karé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olej, 1 cibuľa, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 stredne veľkého kalerábu, približne rovnaké množstvo zeleru ako kalerábu, 2 plátky citrónu, 2 bobkové listy, 10ks nove korenie celé, 10ks čierne korenie celé, 2pl. plnotučnej horčice, 1kg karé bez kosti, mleté čierne korenie (na poprášenie mäsa), 1čl. vegety, 1čl. soli, 2pl. kr.cukru, 1 masox bujón, ~ 1.5-2L vody, 2.5dcl smotany na varenie, 2pl. hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

pripravíme si prísady, ak máme karé s kosťou tak vykostíme (a odložíme na polievku :-) ), koreňovú zeleninu pokrájame
je to môj prvý pokus a´la sviečková, ale zadaril sa úplne fantasticky... synátor normálne vylízal tanier!
množstvá prísad aj obrázkový postup som sa snažil čo najpresnejšie zdokumentovať, takže ani začiatočník by nemal mať problémy toto fakt super jedlo navariť ,-)

ide sa na vec :-)
na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu
keď začne cibuľa sklovatieť vložíme mäso a pekne osmahneme zo všetkých strán...
keď je už mäso pekne chytené zo všetkých strán, pridáme horčicu, a chvíľu ho ešte vyzvŕtame/restujeme - tak 2-3 minúty, potom mäso vyberieme
mäso zo všetkých strán poprášime ml.čiernym korením
do cibulovo-horčicového výpeku pridáme všetku zeleninu , premiešame a chvíľku restujeme, následne pridáme soľ, vegetu, cele biele a čierne korenie, bobkový list, krúžky citrónu, rozmrvený bujón, zalejeme 1l vody a necháme zovrieť
vložíme späť mäso, a dolejeme toľko vody , aby mäso kúsok vytŕčalo - ako na obrázku. hrniec zakryjeme, necháme na miernom ohni variť, každých 15-20 minút mäso otočíme a odparenú vodu dolejeme. vidličkou kontrolujeme, či je už mäso mäkké, uvarené.
ak už máme mäso mäkké, tak ho vyberieme. z hrnca odstránime aj bobkový list a nové korenie. pridáme cukor a celé pekne rozmixujeme tyčovým mixérom.
do misky nalejeme smotanu a za stáleho miešania pridáme múku - pekne rozmiešame, aby neboli hrudky
zmes múky a smotany za stáleho miešania prilejeme do do hrnca s rozmixovanou zeleninou a dobre rozmiešame, mäso dáme späť do hrnca a ešte takých 5 minút necháme celé na miernom ohni prevrieť.
a už nám ostáva len šupnúť to celé na tanier - nakrájať knedľu, mäso na plátky, a poliať štavou...... :-)