Marhuľovo banánová torta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Korpus: 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, šťipka soli, 150 g tuku na pečenie, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, tuk a múka na posypanie formy - forma 22 cm. Na plnku: 100 ml nálevu z marhúľ, 20 g vanilkového pudingu, cca 500 g marhúľ bez nálevu, 4 zrelé banány Na polevu: 70 g práškového cukru, 2 veľké ležice citrónovej šťavy, 1 veľké lyžice horúcej vody.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ja som koláčik robila z bezlepkovej múky, preto prosím prepáčta, vzhľadovo nič moc. S bezlepkovou múkou robiť linecké cesto je kríž.
|
Múku preosejte (ak robíte z bezlepkovou tak nemusíte, vám to nepomôže, pridajte práškový cukor a šťipku soli. Pridajte na kúsky pokrájaný tuk, vajce a vanilkový cukor. Vypracujte hladké cesto a na 30 min. odložte do chladničky. |
|
Vymažte a múkou vysypte tortovú formu. |
|
Z časti odležaného cesta vyváľajte kruh vo veľkosti tortovej formy a vložte ho do nej. Poprepichujte ho vidličkou a na 15 min. ho vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. |
|
Zatiaľ si v náleve z marhúľ rozmiešajte pudingový prášok. Zmes priveďte do varu a pridajte polovicu na kocky pokrájaných marhúľ. |
|
Zmes krátko povarte. |
|
Vrátime sa ku korpisu. Po predpečení necháme vychladnúť. Potom z časti odloženého cesta vyvaľkáme pruh a koláču z neho spravíme okraj. Ja som v tomto bode zápasila. Bezlepková múka nemá lepok a tak nedrží moc po kope. Keď máme okraje, rozotrieme na cesto povarené marhule. |
|
Naukladáme na kolieska nakrájané banány. |
|
Na banány naukladáme druhú polovicu marhúľ. |
|
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh a položíme ho na marhule. Pečieme cca 40 minút pri teplote 180 stupňov. |
|
Netreba sa báť, cesto pekne "sadne" na marhule. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Potom pripravíme polevu zmiešaním práškového cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody a natrieme na koláč. Necháme dobre vychladnúť. |