Žemličky a pletenky z jedného prameňa + fotopostupy :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 50 ml vody, 1 a 1/2 ČL soli, 1 ČL cukru, 2 PL olivového alebo slnečnicového oleja, 1 a 1/2 ČL sušeného alebo 1/2 kocky čerstvého droždia

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si klasicky kvások z letného mlieka,droždia,cukru a necháme kvasiť.Zatiaľ si pripravíme do misy preosiatu múku,olej a soľ.Keď máme kvások hotový,tak ho pridáme a dolejeme postupne aj letnú vody,radšej menej,len tých 50 ml. cesto je lepšie.Vymiesime, ja miesim rukami - s cestom by sa malo dobre pracovať,trošku pomúčime a dáme na teplé miesto 1 hod. kysnúť.Po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na 6 častí - pletenky,alebo ako mám ja 4 žemličky a 4 pletenky - postup viď obrázky.Nemusíme podsypať múkou, s cestom sa dobre pracuje a lepšie sa šúla.Uložíme na papier na pečenie a necháme ešte asi 20 - 30 min. kysnúť.Potrieme vajíčkom,mliekom alebo vodou.Posypeme makom,sézamom a pod.Pečieme na 180*C 20-22 min. - záleži od trúby,preto radšej sledujte.Po upečení dáme na mriežku a necháme chladnúť.

Upozorňujem, že toto je malá dávka,ale my sme len dvaja,takže nám to úplne stačí.

Prajem dobrú chuť !

Vyšúlame si asi 50 cm dlhého hadíka.Najlepšie rozťahovať cesto od stredu do strán,cesto nepodsypavame,nemalo by sa lepiť a lepšie sa s ním šúla.Ak je ale treba,stačí,keď si len ruky poprášime múkou
spodný koniec zahneme,urobíme písmeno J ale spojené
druhý koniec vezmeme a prejdeme s ním pod slučkou
spodnú časť,na ktorej sú šípky vezmeme do ruky a v ruke zvrtneme zľava doprava
zvyšný koniec vložíme podľa šípky a pletenka je hotová.Dúfam,že som to správne vysvetlila.Nie je to ťažké,chce to len vyskúšať.Ja som zo začiatku skúšala s opaskom :-D.Prajem veľa šťastia
Sľúbený postup na žemličky:v podstate sa začína ako pri pletenke.Vyšúlame hadíka asi 30 cm a jeden koniec spojíme do písmena J ako pri pletenke a zahneme pod žemličku
druhý koniec vezmeme a dáme do otvoru,podľa šípky a žemlička je hotová
doležité je dobre nakysnuté cesto,takže ho necháme ešte asi 1/2 hod. odpočívať,aby sa zmotané časti spojili
potrieme v mojom prípade mliekom a posypeme.Ja mak nemusím ale manžel áno,takže to máme pekne rozdelené :-D
po upečení
a dáme chladnúť na mriežku.Teda ak u Vás stihnú vyhladnúť,pretože najlepšie sú ešte horúce :-D