Výborný kečup, náš rodinný recept



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/4kg jabĺk, 1/4kg cibule, 2kg rajčín, 1 bobkový list, 1/2 KL ml. korenia, 1 KL ml. papriky, 3ks nové korenie, 3ks hrebíček, trošku muškátového orieška, 1 a 1/2dl octu, kúsok škoricovej kôry, 150g cukru, 1 PL soli, 2 feferónky (alebo sušené chilli papričky, ale môže sa aj vynechať, ak nechcete mať pikantný), 1 paprika, najlepšie červená, ale už som dávala aj zelenú, keď som inú nemala

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept varím minimálne 30 rokov, dostali sme ho od maminej kolegyne a tak by som ho chcela ponúknuť aj vám na vyskúšanie. Moji synovia kupovaný ani nechcú, a aj keď je s ním dosť roboty, rada im ho uvarím, hoci sama kečup nemusím...

Postup viď nižšie...

Podotýkam, že varím naraz z troch dávok v 10l hrnci, preto nech vás nemýli to množstvo surovín. Ako prvé si očistíme a nakrájame cibuľu a jablká, tie aj so šupou a dáme variť do hrnca spolu s octom.
Kým sa jablká a cibuľa dusia, odvážim si potrebné množstvo rajčín, umyjem, pokrájam ich a šupnem do hrnca.
Už je hrniec skoro plný, ale ešte sa tam musí zmestiť nakrájaná paprika a ...
... všetky koreniny spolu s cukrom a soľou.
Opatrne premiešame a necháme vydusiť, preto hrniec nechám odokrytý, nezabudneme sem-tam pomiešať, aby nám to neprihorelo. Táto fáza trvá cca tri až štyri hodiny, ale ak chceme mať kečup ozaj hustý, oplatí sa to, preto varím štyri dávky naraz.
Takto krásne zhustol, teraz ho s tyčovým mixérom vymixujeme a ...
... prepasírujem cez sitko.
To, čo tam nechceme, ostane v sitku.
Nalejem do pripravených pohárikov. Z troch dávok mi vyšlo 20 pohárikov, tých väčších, nie výživových. Z jednej dávky vyjde asi 12 výživových pohárikov.
Potom poháre položím do na plech prikrytý novinami, dám do rúry, nalejem na plech vodu a sterilizujem 15 minút pri 150 stupňoch, potom teplotu stiahnem na 100 stupňov a nechám ešte 45 minút. Po skončení vytiahnem a zabalím do deky. Moje sú už v pivnici.