Šachovnicová roláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Svetlá piškóta: 5 vajec, 5 PL polohrubej múky, 5 PL kryštálového cukru. Tmavá piškóta: 5 vajec, 4 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, 5 PL kryšt.cukru. PLNKA: 1/2 kg kryšt. cukru, 8 dcl mlieka, 4 PL hladkej múky, 3 PL hrubej môky, 1 PL zlatý klas, 1 palmarin. Tortové oplátky - odporúčam také hrubšie ak zoženiete, neviem či sa ešte vôbec vyrábajú.

POSTUP PŘÍPRAVY

Upečieme si dve klasické piškóty, jednu svetlú a druhú kakaovú. pripravíme si plnku: 1/2 kg kryšt. cukru skaramelizujeme a zalejeme 4 dcl zohriateho mlieka ( nezalievajte studeným). Ďalej si zmiešame 4 dcl mlieka s hladkou múkou, hrubou múkou a zlatým klasom. Toto nalejeme do karamelového mlieka a uvaríme hustú kašu. Po uvarení vmiešame ešte do teplej kaše Palmarín. Upečené a vychladené piškóty zozrežeme po šírke na 8 častí. Spolu máme 16 pásikov. Na hrubé tortové oplátky natrieme teplý krém, a uložíme vedľa seba asi do stredu jeden svetlý a jeden tmavý prúžok, natrieme krémom, tak aby aj medzi prúžkami bolo trochu krému, potom uložíme na spodný svetlý prúžok tmavý a na spodný tmavý prúžok svetlý, tak , aby nám pri krájaní vznikla šachovnica, zase dáme plnku, počkáme chvíľu nech od teplej plnky zvlhne oplátka, aby sa to dalo zabaliť do rolády, aby bol spoj na spodku. Ak budete netrpezlivé oplátky sa Vám budú lámať. Takto Vám vzniknú 4 rovnaké rolády. Ak sa nám podarí zabaliť, dáme do chladničky stuhnúť. Bude sa to ľahko krájať. Potom vrch pofrkáme čokoládou a môžme degustovať.Je to síce piplačka, ale výsledok stojí za to.


Ešte ma napadlo, že tie tortové oplátky si môžte zrezať podľa šírky prúžkov , ale tolen v prípade, ak budete prikladať dve vedľa seba, lebo mne sa zdá, že sa do jednej oplátky nezmestia piškóta aj s plnkou. Treba si to najprv vyskúšať bez plnky.
Obrázkkový postup doložím tesne pred Veľkou nocou. Teraz ho dávam pretože si ho pýtala Eva S. (esi).
Ja mám asi tri týždne, pripravené recepty, ktoré budem piecť na Veľkú noc a tento je medzi nimi.

upečené piškóty ( bielu a hnedú) narežeme na 8 rovnakých pasikov, čiže budú spolu 16
odmeriame si koľko budeme potrebovať na obalenie piškót( tých 27 cm bolo aj tak veľa, zbytočne sa mi to na spodku veľa prekrývalo)
priložíme si dve oplátky k sebe a pretrčajúci kúsok odrežeme, scválne som ich trochu roztiahla, aby bolo vidieť ako sú nadpojené. Takto si pripravíme všetky 4 rolády dopredu.
až teraz ideme robiť plnku, skaramelizujeme cukor
zalejeme 4 dcl zohriateho mlieka
do karamelového mlieka vlejeme druhé 4 dcl mlieka s múkou a zlatým klasom a uvaríme hustú kašu
ešte do horúceho nakrájame Palmarín a dobre premiešame
horúci krém ( nie celý ) tenko natrieme na všetky 4 pripravené oblátky a necháme zvlhnúť, tipnem 20 minút
zvyšok krému si rozdelíme na 4 časti
do stredu oplátky si uložíme vedľa seba jeden svetlý pásik piškóty a jeden hnedý, potrieme plnkou aj medzi pásikmi
potom položíme na svetlý pásik hnedý a na hnedý pásik biely a zase potrieme plnkou aj medzi nimi, vrch už nemusíme, lebo tam príde plnka z oplátok pri balení
keď oplátky zmäknú môžme ich zabaliť do rolády, ten spoj nie je na závadu, keď budeme roládu krájať v mieste spoja si odrežeme jeden kúsok
zabalené a takto si pripravíme všetky 4 rolády
4 roládky necháme stuhnúť
pofrkáme čokoládou
a krájame a degustujeme, vyzerá to byť zložité, ale ani veľmi nie je, trochu sa s ňou treba pohrať na začiatku pri príprave oplátok ale potom to už ide rýchlo