KVASÁKY v kameninovom súdku ♥ ♥ ♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Chren * kôpor * listy hrozna * feferónka * cesnak * / množstvá pridávať podľa chuti / .................. Uhorky , väčšie napichať , menšie / do 4 cm / len poukladať / na pichanie doporučujem ako náradie šidlo, ihlica na mäso a pod. /

POSTUP PŘÍPRAVY

NÁLEV : 5 l vody zovrieť, rozpustiť 2 balíky ZELKO / DEKO / + 2 PL soli...............
Vlažným nálevom uhorky v kameninovej nádobe zaliať. ..........7 - 14 dní nechať kvasiť a potom do pivnice alebo chladnej miestnosti uložiť.

1. Pripravíme si suroviny. Cesnak očistíme , feferónky prekrojíme a chren ošúpeme a nakrájame.
2. Súdok dôkladne umyjeme a poutierame.
3. Uvaríme si nálev. Na 5 l vody použijeme 2 balíky ZELKO + 2 PL soli. Dôkladne premiešame. Necháme asi minútu prevrieť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
4.Medzi tým si dôkladne umyjeme uhorky / ja mám rada takéto malé / . Veľké poprepichujeme šidlom.
5. Na dno nádoby dáme listy hrozna, kúsky očisteného chrenu, prekrojené feferónky , cesnak a kôpor. Uhorky prekladáme s chrenom až povrch. Chren zabráni aby zmäkli.
6. Nakoniec uhorky zalejeme vlažným nálevom !!! Nie horúcim !!!
7. Na vrch dáme cesnak a stonky kôpru.
8. Zakryjeme. Do žliabku dáme vodu a položíme v kuchyni na podlahu. / vodu treba dolievať / Necháme kvasiť. Potom ich preložíme do skleneného pohára a uložíme do chladničky. Sú výborné trochu pikantné a hlavne tvrdé. Mňám ...:-)))
9. Konečne hotové. Kvasili 12 dní. Sú pikantné a aj v strede tvrdé / foto / Kto tieto kvasáky raz ochutnal , tak iné robiť nebude. :-))) DOPORUČUJEM !!!!