Čaj z púčikov čiernej ríbezli - proti jarnej únave



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Treba mať akurát na zahrádke čiernu ríbezľu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento čaj sa robí v čase, keď začínajú na konároch pučať lístky. Je to na prelome zimy a jari, niekedy dokonca ešte v snehu. Robí sa len v tomto období. Takže postup je nasledovný: Do čajníka nastriháme záhradníckymi nožnicami koncové mladé konáriky s púčikmi asi na 3 cm dĺžku a zalejeme vriacou vodou. Necháme vylúhovať minimálne 15 min , scedíme. Alebo ani nescedíme, konáriky nech sa lúhujú po ten čas, ako si dopijeme prvú šálku. Čaj sa nesladí. Je voňavý. Ten, kto je zvyknutý na sladkú chuť, môže ho osladiť buď cukrom, medom alebo pridá Lípiu sladkú, či stéviu. Chuť je neopísateľná, zvláštna, voňavá, chutná. Recept dávali na Prime v Receptári ešte minulú zimu a doma sme ho vyskúšali. Vraj je veľmi zdravý, sú to prvé vitamíny, železo,......rnTakže, ak ste predtým na záhradke čierne ríbezle nepestovali, tak hor sa do sadenia, možno pomôže proti jarnej únave aj vám :))rnOd tých, čo pili tento čaj, viem, že vraj je to najlepší čaj na svete !!


Rovnakým spôsobom sa dajú robiť rôzne čaje. Z rakytníka treba aj konáriky povariť, aby sa uvoľnili triesloviny.